Sari la conținut

Fiți atenți la aceste semne pentru a detecta DEPRESIA din timp. Pot fi diferite de la persoană, la persoană

Depresia postoperatorie nu este o afecțiune care trebuie ignorată!
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Depresia afectează diferit adulții și copiii

Fiți atenți la aceste semne pentru a detecta DEPRESIA din timp. Pe 10 octombrie este celebrată Ziua Mondială a Sănătății Mintale, ziua specială pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la diferite probleme de sănătate mintală și pentru a încuraja oamenii să caute ajutor pentru bunăstarea lor mintală.

Potrivit OMS, sănătatea mintală bună nu constă doar absența tulburărilor mintale, ci într-o stare de bine care le permite oamenilor să-și realizeze abilitățile, să lucreze productiv și să contribuie la comunitate în timp ce fac față stresului normal din viață.

Tema din acest an, „Sănătatea mintală este un drept universal al omului”, a dorit să aducă în prim plan o abordare a sănătății mintale bazată pe drepturile omului, recunoscând impactul acesteia asupra calității generale a vieții.

Fiți atenți la aceste semne pentru a detecta DEPRESIA din timp

Depresia este o tulburare mintală comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, doar aproximativ o mică parte dintre cei cu depresie caută ajutor specializat.

Potrivit unui expert, pentru a detecta semnele timpurii de depresie, trebuie să știm că depresia pote apărea diferit la persoane diferite. 

„Depresia poate apărea diferit pentru diferiți oameni; totuși, unele semne cheie de căutat includ retragerea socială și izolarea, starea de spirit deprimată sau tristă, schimbările de somn sau apetitul, lipsa de interes pentru activitățile de care obișnuiau să le plăceau și iritabilitate.

În plus, oamenii poate exprima sentimente de lipsă de speranță, neajutorare, lipsă de valoare sau vinovăție sau să vorbească despre moartea lor sau despre sfârșitul vieții lor”, a declarat Jessica Rabon, psiholog clinician autorizat din Carolina de Sud, potrivit Medical Daily.

Semnele comune ale depresiei pot fi:

  • sentimente de tristețe sau deznădejde,
  • izbucniri de furie,
  • anxietate,
  • neliniște,
  • probleme de somn, inclusiv insomnia.

Semnele mai puțin comune sunt:

  • o pierdere în greutate și o foame redusă, în timp ce la alții, poate fi o poftă crescută de mâncare și o creștere în greutate.
  • dureri inexplicabile, cum ar fi dureri de cap sau dureri de spate.

Simptomele depresiei sunt diferite de la persoană, la persoană

Simptomele la copii și adolescenți pot fi similare cu adulții, dar pot prezenta și semne de:

  • iritabilitate,
  • aderență,
  • îngrijorare,
  • dureri.

Adulții în vârstă cu depresie pot avea:

  • probleme de memorie
  • modificări de personalitate, care uneori pot rămâne nerecunoscute, crezând că sunt semne normale ale îmbătrânirii.

Persoanele cu depresie se pot simți adesea jenați sau rușinați pentru a căuta ajutor. Cu toate acestea, sprijinul celor din jur îi poate ajuta să recunoască devreme semnele de depresie și să îi încurajeze să caute ajutor profesional.

Abordările de susținere, cum ar fi ascultarea activă a sentimentelor lor, ajutarea acestora să găsească un furnizor de asistență medicală sau chiar însoțirea lor la o programare medicală, se pot dovedi benefice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel