Sari la conținut

Medic ATI: Recuperarea pulmonara a pacientului cu COVID este extrem de dificila

pulmonare

Medic ATI: Recuperarea pulmonara a pacientului cu COVID este extrem de dificila.

Dr. Mihai Sava este medic al sectiei de ATI de la Spitalul Clinic Jutețean de Urgenta (SCJU) din Sibiu si are o experienta de 27 de ani in ATI. Acesta a explicat pentru publicul larg, potrivit Agerpres, modul in care COVID-19 distruge toate organele bolnavilor critici.

„Boala exista cu adevarat. Trebuie sa fim constienti, sa ne protejam si pe noi si pe semenii nostri, pe colegii nostri, pe familia noastra. Boala exista, rezultatele sunt dramatice din cauza faptului ca este extrem de contagioasa si, intr-un scurt timp, un numar mare de oameni sufera de aceasta boala.

Si alt lucru pe care vreau sa il spun si nu l-am mai spus pana acum. Am inteles ca in curand va veni vaccinul pentru COVID, care s-a realizat intr-un timp extraordinar de scurt fata de alte vaccinuri. Si, din pacate, sunt foarte multi oameni sceptici si la adresa vaccinului si la faptul ca multi gandesc ca, daca fac vaccinul, se vor imbolnavi din cauza vaccinului. Ceea ce nu este adevarat absolut deloc.

Si vreau sa subliniez ca, daca este posibil sa te vaccinezi, daca ai posibilitatea sa obtii acest vaccin, eu incurajez pe toata lumea sa se vaccineze. Eu o sa ma vaccinez suta la suta”, a declarat medicul Mihai Sava.

Medic ATI: Rezultatele oxigenarii sangelui la pacientii cu COVID ii socheaza pe medici

Medicul sef al ATI din SCJU Sibiu, Mihai Sava, recunoaste ca acest an este unic. Acesta se declara impresionat de toti pacientii cu COVID-19 care tolereaza nivele scazute de oxigenare a sangelui. Practic analizele ii socheaza pe medici in timp ce bolnavii totusi inca mai respira.

„Toti te impresioneaza, fiindca acesti pacienti tolereaza, fata de alti pacienti, cu alte patologii respiratorii, tolereaza nivele scazute de oxigenare a sangelului. Le tolereaza foarte bine si ii vezi ca respira dificil, dar nu extraordinar. Si cu toate acestea vezi pe analize niste rezultate care sunt incredibile.

Adica nu poti sa iti imaginezi ca pacientul respectiv mai este viu cu aceste rezultate ale oxigenarii sangelui. Asta este cel mai impresionant la pacientii acestia si, la un moment dat, trebuie sa iei decizia sa-l intubezi. Si sa-l sedezi si sa mergi mai departe cu ventilatie mecanica invaziva”, este de parere Mihai Sava.

Medic ATI: Recuperarea pulmonara a pacientului cu COVID este extrem de dificila.

Bolnavii cu COVID-19 sunt unici fata de ceilalti cu probleme respiratorii. Asta face ca si numarul de decese din ATI ale acestor pacienti infectati sa fie inca foarte mare.

„Fara oxigen, nu doar in patologia COVID, in toate patologiile, dar in special in patologia COVID, fara oxigen nu exista Terapie Intensiva. Fara oxigen nu exista (ATI – n.r.) in nicio patologie respiratorie. Mai ales la COVID, unde lumea vede ca pacientul respira greu si se desatureaza. Dar COVID-ul este o boala multisistemica, plamanul este cel mai evident, ca pacientul nu are aer, dar (…) toate organele pe rand clacheaza.

Din cauza aceasta este si rata mortalitatii asa de mare. Si din cauza aceasta apar modificari morfopatologice, deci la nivel celular, in plaman, pe care nu le intalnesti la alte patologii respiratorii. Si din cauza aceasta si recuperarea pulmonara a pacientului cu COVID este extrem de dificila. El ramane cu niste sechele importante, chiar daca reuseste sa treaca peste boala acuta”, mai atrage atentia doctorul.

Mihai Sava: La inceputul pandemiei, toata lumea era panicata

La inceputul pandemiei, din punct de vedere psihologic a fost ceva infiorator in ATI. Din fericire, acum si medicii angajati recent reusesc dupa scurt timp sa deprinda cunostintele necesare pentru a reactiona rapid. Sa faca tot sa salveze pacientii cu COVID-19.

„E greu din cauza ca este ceva nou. Si prima oara cand a inceput pandemia, adica a ajuns si la noi, din punct de vedere psihologic a fost ceva infiorator. Toata lumea era panicata. Nimeni nu stia exact ce se poate face, ce sa faca si din punctul acesta de vedere a fost foarte greu.

Intre timp, ne-am adaptat, ne-am invatat, stim cum sa abordam pacientii cu COVID. Pacientul cu COVID a ajuns sa fie ca un pacient de Terapie Intensiva din alte specialitati, pana la urma ca si volum de munca.

Ca si mod de munca sunt probleme foarte mari. Fiindca este extrem de greu sa lucrezi in echipamentul respectiv, este extrem de dificil. Trebuie tot timpul sa fii atent, sa nu te contaminezi si atunci asta ingreuneaza foarte mult actul medical.

Dar, eu zic ca ne-am adaptat foarte bine, medicii de la ATI, asistentele. Avem foarte multi asistenti tineri, care, in decurs de 2-3 luni au reusit sa achizitioneze o mare cantitate de informatie si sa devina competitivi in munca in Terapie Intensiva”, a mai spus Mihai Sava, conform sursei citate.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel