Sari la conținut

Medic cardiolog: Hipertensiunea matinală poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral

Sursa foto: arhiva Doctorușl Zilei
Sfaturi pentru a reduce tensiunea arterială

Din cuprinsul articolului

Tensiunea arterială fluctuează în mod natural pe tot parcursul zilei și tinde să crească în jurul orei la care ne trezim. Cu toate acestea, în cazul multor persoane, tensiunea arterială poate fi anormal de mare dimineața. Care este cauza?

Dr. Daniela Bartoș, medic primar cardiolog, cu o experiență de peste 30 de ani în medicina internă și peste 25 de ani în cardiologie, spune că mulți oameni au o tensiune anormal de mare dimineața, ceea ce le crește riscul de evenimente cardiovasculare cu potențial fatal, potrivit doc.ro.

Din ce cauze poți avea tensiune mare dimineața?

Hipertensiunea matinală poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Hipertensiunea matinală poate avea mai multe cauze:

  • Medicamentele
    Unii oameni iau antihipertensive pentru a-și controla tensiunea arterială. Conform unei revizuiri¹ de studii din 2018, hipertensiunea matinală necontrolată poate indica o problemă cu tipul de medicament sau cu doza. Mai exact, o tensiunea prea mare dimineața poate fi provocată de unul sau mai mulți dintre următorii factori: administrarea unei doze prea mici de medicament, admi nistrarea unor medicamente cu acțiune scurtă sau intermediară, mai degrabă decât a unora cu acțiune lungă. Administrarea unui singur medicament antihipertensiv mai degrabă decât a unei combinații de medicamente.
  • Unii oameni pot constata că dacă iau antihipertensivele înainte de culcare, mai degrabă decât dimineața, obțin un control mai bun al tensiunii arteriale. Este posibil ca alții să-și împartă doza zilnică, luând jumătate dimineața și jumătate înainte de culcare. În unele cazuri, o persoană ar putea avea nevoie de o schimbare de tratament. Este important ca pacientul să ceară sfatul medicului, nu să-și modifice singur doza sau să-și ia alte medicamente.
  • Unele afecțiuni
    Riscul de hipertensiune poate fi crescut de anumite afecțiuni, precum colesterolul ridicat, o boală cardiovasculară, apneea obstructivă în somn, diabetul, tulburările tiroidiene, sindromul Cushing, lupusul, sclerodermia, o boală de rinichi.
  • Stilul de viață. Anumiți factori de stil de viață pot crește, de asemenea, riscul de hipertensiune: fumatul, consumul mare de alcool, o dietă bogată în sare și grăsimi saturate și lipsa de exercițiu fizic.

Ce persoane riscă să aibă tensiune mare dimineața?

Următorii factori pot crește riscul unei persoane de a dezvolta hipertensiune dimineața:

  • vârsta de 65 de ani sau peste
  • istoricul familial de hipertensiune arterială
  • o greutate corporală prea mare (persoana este supraponderală sau obeză)
  • consumul excesiv de alcool
  • fumatul
  • anxietatea sau stresul excesiv
  • somnul insuficient sau tulburat de activități precum munca în tura de noapte, de exemplu.

Cum se diagnostichează tensiunea mărită dimineața?

Diagnosticul hipertensiunii matinale se bazează de obicei pe citirile luate la domiciliu și auto-raportate de către pacient. În funcție de ce arată aceste citiri, medicul poate recomanda un test de monitorizare a tensiunii arteriale timp de 24 de ore. Acest test implică purtarea unui dispozitiv care efectuează citiri regulate ale tensiunii arteriale pe tot parcursul zilei și al nopții.

De asemenea, medicul va analiza istoricul medical al persoanei și va efectua un examen fizic. Dacă este necesar, se pot solicita teste suplimentare pentru a confirma sau exclude un diagnostic, cum ar fi: o ecocardiogramă (o ecografie a inimii), o electrocardiogramă (pentru a urmări activitatea electrică a inimii), analize de sânge sau teste de urină.

Cum se tratează hipertensiunea matinală?

Tratamentul pentru hipertensiunea de dimineață implică abordarea cauzei sale de bază. Dacă este provocată de o afecțiune, tratarea acesteia poate ajuta la reducerea hipertensiunii matinale.

Dacă o tensiunea prea mare dimineața este cauzată de probleme cu medicamentele pentru hipertensiune, medicul poate schimba doza sau ora din zi la care pacientul ia medicamentul sau poate recomanda administrarea de medicamente suplimentare.

Unii oameni se confruntă cu hipertensiune matinală ca urmare a unui stil de viață haotic. În acest caz, se pot cere medicului de familie informații și sfaturi specifice cu privire la dietă, exerciții fizice sau renunțarea la fumat.

Când și cum se măsoară corect tensiunea arterială?

Utilizarea regulată a unui tensiometru la domiciliu poate ajuta oamenii să înțeleagă mai bine fluctuațiile tensiunii arteriale. De asemenea, le poate permite să identifice episoadele de hipertensiune matinală. Se recomandă utilizarea unui tensiometru în stil manșetă, acest tip fiind mai fiabil decât monitoarele care se atașează la deget sau la încheietura mâinii. Măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu se face astfel:

Înainte de a măsura tensiunea arterială, pacientul trebuie să meargă la toaletă și să urineze. Apoi, trebuie să stea confortabil și liniștit timp de 5 minute.
Fumatul, consumul de alcool sau exercițiile fizice trebuie evitate în decurs de 30 de minute înainte de măsurarea tensiunii arteriale.

Tensiunea va fi luată la aceeași oră în fiecare zi.
Persoana trebuie să stea cu spatele drept, cu picioarele sprijinite pe podea și neîncrucișate.

Brațul se așază pe o suprafață plană, astfel încât brațul superior să fie la nivelul inimii.
Se așază manșeta pe braț astfel încât partea inferioară a manșetei să fie direct deasupra pliului cotului. Se recomandă să se facă două sau trei citiri la o distanță de aproximativ 1 minut și să se calculeze valoarea medie.
E bine să se păstreze o evidență a tuturor citirilor, deoarece acest lucru poate ajuta medicul să stabilească cel mai bun curs de tratament.

Tensiunea matinală se poate preveni?

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate ajuta la controlul hipertensiunii arteriale dimineața și în alte momente ale zilei. Gestionarea acestei afecțiuni va ajuta la scăderea riscului de complicații, cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral. Comportamentele sănătoase includ :

Menținerea unei diete echilibrate, cu conținut scăzut de sare, zahăr rafinat și grăsimi saturate, limitarea consumului de alcool și evitarea fumatului activ și pasiv

Efectuarea de exerciții fizice moderate (150 de minute în fiecare săptămână)

Obținerea și menținerea unui indice de masă corporală (IMC) cuprins între 18,5 și 24,9
Gestionarea stresului prin învățarea unor tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația

Eventual, administrarea unor suplimente alimentare care să contribuie la menținerea tensiunii arteriale în limitele optime, cum sunt cele pe bază de acizi grași Omega-3
Respectarea recomandărilor medicului în ceea ce privește administrarea de medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale

Tratarea oricăror boli care ar putea contribui la dezvoltarea hipertensiunii.
De reținut, persoanele cu hipertensiune matinală prezintă un risc mai mare de evenimente cardiovasculare decât cele cu valori normale ale tensiunii arteriale dimineața. Controlul hipertensiunii de dimineață poate reduce, printre altele, riscul de infarct și accident vascular cerebral.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel