Sari la conținut

Medic cardiolog: Înghețata consumată pe caniculă, periculoasă pentru aceste persoane!

inghetata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Consmul zilnic de înghețată

Înghețata consumată în zilele cu temperaturi caniculare poate deveni un „factor declanșator” al unui atac de cord. Avertismentul lansat de medicul cardiolog Irina Tarasova se referă în special la anumite persoane, care sunt mai predispuse la acest pericol pentru sănătate.

„Un atac de cord poate apărea cu ușurință din cauza expunerii la frig – după consumul de înghețată, o băutură carbogazoasă rece, o schimbare bruscă de temperatură, de exemplu după un duș alternant apă caldă/apă rece sau după ce sari în apă cu gheață”, avertizează medicul.

Risc crescut de angină vasospastică

„Acest fenomen se numește „angină vasospastică”. Spasmele pot fi provocate nu numai de frig, ci și de fumat, băuturi energizante și stres. Datorită fluctuațiilor hormonale și eliberării de adrenalină, atacurile de angină vasospastică apar adesea în primele ore ale dimineții”, subliniază cardiologul.

inghetata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit acesteia, bărbații peste 40 de ani, femeile aflate la menopauză, persoanele cu hipertensiune, diabet, colesterol ridicat, obezitate și fumătorii sunt expuși riscului.

La fel și orice persoană care a avut dureri în piept sau dificultăți de respirație, precum și cei ai căror rude de gradul I au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

„Tocmai din cauza spasmelor arterelor care alimentează inima cu sânge, înghețata poate deveni un „declanșator” al unui atac de cord. Ea în sine nu provoacă un atac de cord, dar uneori poate indica faptul că există o problemă cu inima și că este necesară o examinare amănunțită”, explică specialistul.

Dr. Tarasova a îndemnat pe toată lumea să se supună unor controale periodice la cardiolog, chiar dacă nu au niciun fel de probleme. Iar dacă ceva vă deranjează, consultați un medic cât mai curând posibil, sfătuiește expertul.

Efecte nocive

Multe tipuri de înghețată conțin cantități mari de zahăr, ceea ce poate duce la probleme dentare, dificultăți de respirație și chiar diabet. Prin urmare, înghețata trebuie consumată cu moderație.

Medicul atrage atenţia că înghețata are adesea un conținut ridicat de calorii, ceea ce poate duce la creșterea în greutate și probleme digestive. Este important să vă amintiți să consumați acest desert cu moderație.

În plus, unele persoane pot fi alergice la ingredientele din înghețată, cum ar fi laptele, ouăle sau nucile. Este important să fiți conștienți de reacțiile dvs. alimentare și să fiți atenți atunci când alegeți înghețata.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel