Sari la conținut

Medic, despre utilizarea frecventă a unei vitamine: Dezvoltă boli cardiace 

Vitamina ce dăunează inimii
Sursa foto: arhiva doctorulzilei
Vitamina B, efecte adverse

Medic, despre utilizarea frecventă a unei vitamine: Dezvoltă boli cardiace!

Excesul de vitamina B3, cunoscută și sub denumirea de niacină, poate avea efecte secundare și adverse asupra organismului. Consumul excesiv de vitamina B3 poate duce la simptome precum furnicături, roșeață și senzație de căldură, greață, dureri de cap, indigestie și probleme hepatice. În cazuri rare, un consum excesiv de vitamina B3 poate cauza probleme mai grave, precum leziuni hepatice sau afecțiuni ale nervilor.

Deși unii factori de risc, cum ar fi sexul, istoricul familial de boală și etnia nu pot fi modificați, cauzele care pot fi prevenite precum obezitatea, colesterolul crescut , hipertensiunea arterială, fumatul, obiceiurile alimentare necorespunzătoare și un stil de viață sedentar contribuie în mod semnificativ la bolile cardiovasculare.

Niacină, vitamina B3 și bolile cardiovasculare

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Cleveland Clinic Lerner Research Institute, publicat în revista Nature Medicine, indică o potențială legătură între nivelurile crescute de niacină, vitamina B3 și bolile cardiovasculare.

Inima
Sursă foto: Getty Images/iStockphoto, Creator: Rasi Bhadramani

Analiza plasmei de la indivizi cu sănătate stabilă a inimii a relevat o asociere puternică între nivelurile mai mari de vitamina B3 și dezvoltarea bolilor cardiace adverse. Cu toate acestea, dr. Hazen a avertizat cu privire la eliminarea completă a niacinei, subliniind importanța de a consulta un medic înainte de a lua suplimente fără prescripție medicală.

Studiul a mai constatat că excesul de vitamina B3 provoacă inflamație vasculară care contribuie la ateroscleroză, o afecțiune caracterizată prin acumularea plăcii în artere.

Este important să consultați un medic înainte de a lua suplimente de vitamina B3 și să respectați doza recomandată pentru a evita un consum excesiv care ar putea avea efecte negative asupra sănătății. Alimentația echilibrată și variată ar trebui să furnizeze cantitățile adecvate de vitamina B3 fără a necesita suplimente.

Alimente ce conțin vitamina B3

  • Carne de pui
  • Carne de porc
  • Fasole
  • Semințe de floarea-soarelui
  • Nuci
  • Orez brun
  • Ovăz
  • Legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și broccoli
  • Avocado
  • Banane

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel