Sari la conținut

Medic: „Îmbunătățirea sănătății intestinale ar putea reduce riscul de demență”

simptome dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne de demență de care să fii conștient

DEMENTA detaliază un grup de simptome asociate legate de o scădere continuă a funcționării creierului. Dr. Michael Mosley vă împărtășește un truc simplu despre cum vă puteți reduce riscul de această afecțiune a creierului prin alimente.

Demența vizează deja sute de mii de persoane. Și această statistică va crește și mai mult în următorii trei ani. De la exerciții fizice până la reducerea consumului de alcool, există o mulțime de modificări ale stilului de viață care vă pot ajuta să vă reduceți riscul de a dezvolta acest sindrom. Cu toate acestea, legătura dintre intestin și creier oferă un motiv convingător pentru a schimba dieta.

Există diferite tipuri de demență, cele mai răspândite diagnostice fiind boala Alzheimer și demența vasculară.

În timp ce anumiți factori de risc, cum ar fi vârsta, sunt imposibil de modificat, alții, cum ar fi dieta ta, sunt complet în mâinile tale.

Într-un articol din Daily Mail, doctorul Michael Mosley explică relația dintre intestin și creier și cum vă puteți reduce riscul de demență.

El a scris: „Câteva studii, discutate la începutul acestei luni la conferința Alzheimer’s Research UK, oferă dovezi noi ale unei legături între intestin și creier.”

Primul studiu adus de cercetătorii de la King’s College din Londra a analizat mostre de sânge și excremente de la 136 de participanți.

Jumătate dintre acești subiecți au fost diagnosticați cu Alzheimer, în timp ce cealaltă jumătate nu aveau demență.

Dr Mosley a spus: „Cercetătorii au descoperit că persoanele cu Alzheimer au un amestec diferit de bacterii intestinale și semne de inflamație mai mare.

Acest lucru nu dovedește că microbii din intestine cauzează probleme ale creierului – s-ar putea ca persoanele cu Alzheimer să mănânce o dietă foarte diferită sau că a avea Alzheimer îți modifică microbiomul intestinal, mai degrabă decât invers.

Dar oferă mai multe dovezi că acei microbi ar putea juca un rol semnificativ în modul în care boala progresează.”

Un alt studiu, de data aceasta de la University College Cork din Irlanda, a găsit dovezi și mai „directe”.

În timpul acestui studiu, cercetătorii au transplantat probe de scaun de la persoane cu și fără Alzheimer la șobolani.

După aceea, șobolanii cu probe de Alzheimer au avut rezultate mai proaste la testele de memorie, au crescut celule nervoase febrile în zone ale creierului legate de memorie și au avut mai multă inflamație în organ.

Cum îmi pot îmbunătăți sănătatea intestinală pentru a-mi reduce riscul de demență?

Dr Mosley a explicat: „Cea mai rapidă și mai ușoară modalitate de a schimba echilibrul microbilor din intestin este să vă schimbați dieta.

Și avem deja dovezi abundente că o dietă în stil mediteranean, bogată în ulei de măsline, nuci, pește gras, fructe, legume și leguminoase, nu este bună doar pentru microbiomul tău, ci și pentru creier.”

Când vine vorba de reducerea riscului de demență, afirmația medicului a fost testată într-un studiu german.

Privind persoanele cu un risc mai mare de a dezvolta o afecțiune a creierului, cercetarea a constatat că respectarea unei diete în stil mediteranean s-a dovedit eficientă.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel