Sari la conținut

Medic: În România, „destul de multe CIROZE și HEPATITE”

dieta ficat gras
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
dieta ficat gras

Medic: În România, „destul de multe CIROZE și HEPATITE”. Din păcate, stilul nostru de viață și hrana ne duc către boli tot mai grave. Iar când vine vorba de ficat…

În România, sunt tot mai multe cazuri de ciroză, de hepatite. Astfel de boli sunt grave și pentru că scade calitatea vieții pacienților diagnosticați cu așa ceva, dar și pentru că se poate ajunge la transplant.

Din păcate, pacienții ajung prea târziu…

Ciroza hepatică nu doare, astfel că pacientul nici nu știe că are probleme atât de grave.

Ce simptome trebuie avute în vedere

Ciroza hepatica poate evolua asimptomatic pentru perioade de timp indelungat. Așadar, pacientul habar n-are de așa ceva.

Manifestarile clinice ale persoanelor cu ciroza devenind suparatoare in cazul modificarilor patologice extinse. Tabloul clinic al pacientilor cu ciroza hepatica este alcatuit in mod frecvent de o serie de simptome si manifestari reprezentate de:

 • Astenie, oboseală accentuată;
 • Lipsa poftei de mâncare, scadere neintentionata in greutate;
 • Sangerari (hemoragii variceale, gingivale, nazale datorate sintezei hepatice deficitare a factorilor de coagulare) echimoze tegumentare, telangiectazii (vene paianjen);
 • Icter sclero tegumentar;
 • Eliminarea de urini hipercrome;
 • Prurit tegumentar;
 • Eritem palmar;
 • Edeme ale membrelor inferioare, ascita (ascita in ciroza hepatica reprezinta acumularea de lichid in cavitatea abdominala);
 • Hipertensiune portala (cresterea presiunii la nivelul venei porte este favorizata de rezistenta crescuta la nivelul tesutului hepatic care se opune fluxului sangvin normal) care determina aparitia de varice esofagiene;
 • La persoanele de sex feminin se poate observa absenta menstruatiei necorelata cu perioada de menopauza;
 • La barbati ciroza hepatica poate determina aparitia ginecomastiei, atrofiei testiculare si scaderea libidoului;
 • Dezorientare temporo spatiala si in cazuri severe coma (encefalopatie hepatica datorata acumularii de toxine la nivel cerebral).

Alcoolul, bată-l vina…

Potrivit dr. Dragoș Romanescu, Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generala, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică, există o creștere a numărului de ciroze.

„Momentan există o creștere a pacienților cu ciroze cu virus hepatitic B, C și D. Ca și ciroza alcoolică.

Bineînțeles că apariția vaccinurilor și mai nou a tratamentului anti-viral ne conferă speranțe că în viitor vom avea din ce în ce mai puține cazuri.

Deocamdată, în România sunt destul de multe infecții cu virus hepatitic, destul de multe ciroze. Ciroza în stadii terminale poate ajunge la transplant, dar reprezintă și unul din factorii de apariție al cancerului hepatic”, a declarat Dragoș Romanescu, pentru DC Medical.

Înainte de orice tratament, este nevoie de o consiliere psihologică a pacientului, a mai spus medicul,

„Astfel, pacientul trebuie să înțeleagă în ce constă tratamentul, la ce riscuri se supune dacă nu-l urmează și la ce complicații se supune dacă urmează tratamentul respectiv.

În cazul cirozei alcoolice, pacientul trebuie să facă dovada abstinenței până la șase luni ca să ajungă la un transplant.

Pacienții, deși au o viață cvasinormală, trebuie să știe că regimul lor de viață trebuie ușor limitat, controlat, fără excese”, a mai explicat dr. Dragoș Romanescu.

„Sunt proiecte la Institutul Clinic Fundeni și avem speranțe la rezultate bune. Există așa numitul transplant auxiliar, adică montarea provizorie a unui ficat nou și lăsarea celui vechi tumoral pe loc, în cazul metastazelor hepatice”, a mai explicat Dragoș Romanescu.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: