Sari la conținut

Medic: ”La aceste nivele de poluare vom face boli grave și vom muri, chiar dacă scăpăm de gripă si SARS-CoV2”. Efectele devastatoare ale poluării din București

poluare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicul Mihai Craiu a publicat pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii o concluzie menită să ne facă să conștientizăm cât mai rapid pericolul la care suntem expuși când avem un nivel al poluării atât de ridicat.

Iată cum sună postarea medicului:

”In timp ce toată atenția este focalizată pe COVID-19 și pe reacțiile pe care le stârnește in societatea românească am uitat cu toții că inhalăm ceva cu siguranță daunător. Zilnic

Aceste valori catastrofale sunt de duminică seara. Traficul este redus, deci care ar fi explicația autorităților? Niciuna evident… Căci acum avem altele, mai serioase.

Adevărul este că la aceste nivele vom face boli grave. Și vom muri. Chiar dacă până la urmă scăpăm de gripă si SARS-CoV2 ne va veni de hac poluarea.

Asta este, atât s-a putut..”, conchide cu regret dr. Mihai Craiu.

Duminică noapte, aerul din București a fost extrem de poluat. Nivelul de PM 2.5, particule extrem de fine în suspensie, care pun în pericol sănătatea cetățenilor, a fost depășit cu 1000%, iar nivelul particulelor mai mari, PM 10, și ele foarte nocive, a fost depășit cu 800%. Poluarea s-a menținut la cote ridicate și luni dimineața, când senzorii din rețelele Airly și Aerlive au continuat să înregistreze depășiri mari ale limitelor maxime admise.

În București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care îi afectează pe locuitori: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Un document obținut de HotNews arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani. Cu alte cuvinte, poluarea ne îmbolnăvește și ne scurtează din viață, are efecte cu mult mai grave decât o viitoare posibilă epidemie de gripă, scrie Republica.ro.

Aerul de nerespirat al Capitalei în cursul serii și nopții de duminică, dar și în dimineața de luni, ar trebui să fie urgența maximă a Primăriei Capitalei și tuturor celor care au pretenția că se îngrijesc de mediu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel