Sari la conținut

Medic: „Ne facem mai mult rău cu furculiţa şi cuţitul decât ne fac toate armele din lume”

fast-food

O adevărată provocare a zilelor noastre este abordarea unui regim alimentar sănătos. De cele mai multe ori mâncăm de fugă sau chiar uităm să mâncăm, iar aceste aspecte se răsfrâng asupra sănătății corpului nostru. Într-un interviu pentru „Adevărul de Weekend”, medicul Alexandru Nechifor explică cât de important este să avem o alimentaţie echilibrată.

Potrivit specialistului, este recomandat  „să mâncăm de toate”, însă cu moderaţie. De altfel, moderaţia este şi secretul pentru a avea o viaţă sănătoasă.

„În lumea modernă avem câteva probleme majore atunci când discutăm despre menţinerea unui intestin sănătos, spune medicul. „Aportul scăzut de fibre alimentare, acestea fiind printre componenţii alimentari care exercită cea mai mare influenţă asupra florei bacteriene intestinale, unele fibre având efecte prebiotice (sunt hrană pentru bacteriile intestinale).De asemenea, consumul excesiv de carne roşie şi alcool influenţează major echilibrul intestinal”.

Este o strânsă legătură între ceea ce se întâmplă în intestin şi sistemul imunitar, este concluzia oferită de Alexandru Nechifor, medic la Spitalul Judeţean Galaţi şi prorector la Universitatea „Dunărea de Jos”.

Imunitatea organismului uman 70- 80 % se formează în intestinul gros

„Bacteriile care populează flora intestinală contribuie în mod esenţial la sănătatea sistemului imunitar al organismului, formând un scut de protecţie împotriva diferitelor afecţiuni ce pot apărea din cauza imunităţii scăzute. Este o strânsă legătură între ce se întâmplă în intestin şi statusul imunitar. Este adevărat că o problema la nivel intestinal afectează întreg organismul. Avem 100 de trilioane de microorganisme vii în intestine, ce cântăresc aproape 2 kg. Poate sună ciudat, dar fără aceste microorganisme, viaţa noastră, de multe ori nu ar fi posibilă.”

Ce putem face pentru a ne menţine intestinul sănătos?

 „În lumea modernă avem câteva probleme majore atunci când discutăm despre menţinerea unui intestin sănătos. Avem un aport scăzut de fibre alimentare, acestea fiind printre componenţii alimentari care exercită cea mai mare influenţă asupra florei bacteriene intestinale, unele fibre având efecte probiotice (sunt hrană pentru bacteriile intestinale).De asemenea, consumul excesiv de carne roşie şi alcool influenţează major echilibrul intestinal. Extrem de important este să menţinem un mix între ceea ce  consumăm din punct de vedere alimentar şi efortul fizic şi psihic.”

Ce alimente să consumăm, există un tratament pe care îl recomandaţi ?

 „Aşa cum am afirmat mereu, trebuie să consumăm de toate în cantităţi rezonabile. De foarte multe ori când încercăm să ţinem cure de detoxifiere sau tratamente după ureche, facem mai mult rău. Moderaţia este cheia succesului în menţinerea sănătăţii şi tot ea în recuperarea ei.”

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel