marți, martie 28, 2023

Dr. Soren Brage, de la unitatea de epidemiologie a Consiliului de Cercetare Medicală (MRC) din Cambridge, a declarat că rezultatele echipei sale „ar trebui să fie o veste bună” pentru mulți oameni.

Reunind date din 196 de lucrări evaluate de colegi, care implică 94 de cohorte mari, cercetătorii au descoperit o tendință interesantă. Persoanele care făceau jumătate din cantitatea de exerciții fizice recomandată pe săptămână au obținut totuși „beneficii substanțiale” pentru sănătatea lor.

Te-ar mai interesa: TOP 5 ceaiuri cu efect rapid în tratamentul puseur...

Prin efectuarea a 75 de minute de exerciții fizice în fiecare săptămână – echivalentul a aproximativ 10 minute de mișcare în fiecare zi – se reduce riscul de boli cardiovasculare și de cancer.

10 minute de exerciții fizice în fiecare zi ar putea reduce riscul cardiovascular

Potrivit cercetării, efectuarea a aproximativ 10 minute de exerciții fizice în fiecare zi ar putea reduce riscul cardiovascular cu 17% și riscul de cancer cu 7%.

Ratele de risc specific de cancer – inclusiv cancerul capului și gâtului, al sângelui și al măduvei osoase – au scăzut cu 14 până la 26 la sută.

Tumorile care au început în plămâni, ficat, uter, intestin și sân au scăzut cu trei până la unsprezece procente.

Te-ar mai interesa: Fericirea trece şi prin farfurie. TOP 10 carbohidr...

Dr. Brage a spus: „Dacă vi se pare că 75 de minute pe săptămână este ușor de gestionat, atunci puteți încerca să creșteți treptat până la întreaga cantitate recomandată.”

Orice ați face, „a desfășura o anumită activitate fizică este mai bine decât să nu faceți niciuna”, a spus Dr. Brage.

Co-autorul, profesorul James Woodcock, a declarat: „Ceea ce am descoperit este că există beneficii substanțiale pentru sănătatea inimii și pentru reducerea riscului de cancer, chiar dacă nu puteți face decât 10 minute în fiecare zi.”

Te-ar mai interesa: Cum poţi scăpa de riduri fără creme scumpe. Cea ma...

Dr. Leandro Garcia, de la Universitatea Queen’s din Belfast, a adăugat: „Activitatea moderată nu trebuie să implice ceea ce ne gândim în mod normal la exerciții fizice, cum ar fi sportul sau alergarea.

„Uneori, înlocuirea unor obiceiuri este tot ceea ce este necesar. De exemplu, încercați să mergeți pe jos sau cu bicicleta la locul de muncă sau de studiu în loc să folosiți mașina.

Te-ar mai interesa: Legătura dintre demență și osteoporoză. Densitatea...

„A face activități care vă fac plăcere și care sunt ușor de inclus în rutina săptămânală este o modalitate excelentă de a deveni mai activ.”

Activități care contează:

 • Mersul în pas vioi
 • Dansați
 • Mersul pe bicicletă
 • Joc de tenis
 • Drumeții.

NHS spune că exercițiile fizice sunt „leacul miraculos” pe care oamenii și-l doresc.

slăbiciunea musculară
Sursa: Unsplash

Beneficiile exercițiilor fizice

Exercițiile fizice au atât de multe beneficii, de la reducerea riscului de accident vascular cerebral la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Te-ar mai interesa: Pancreas inflamat: semnele apar în primele zile de...

„Indiferent de vârstă, există dovezi științifice solide că a fi activ fizic vă poate ajuta să duceți o viață mai sănătoasă și mai fericită”, precizează NHS.

Beneficiile exercițiilor fizice includ reducerea riscului de:

 • boli coronariene și accident vascular cerebral
 • Diabet de tip 2
 • Cancer intestinal
 • Cancer de sân la femei
 • Moarte timpurie
 • Osteoartrita
 • Fractura de șold
 • Căderi (în rândul adulților în vârstă)
 • Depresie
 • Demență.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private