Sari la conținut

Medic: riscul bolilor la care se expune România prin primirea refugiaților! Unele sunt extrem de GRAVE!

Conflictul ruso- ucrainean a adus în țara noastră un val de refugiați, iar potrivit autorităților, numărul urmează să crească în perioada următoare.

Riscurile primirii refugiaților se pot resimți asupra sistemului de sănătate, întrucât în Ucraina nu a fost eredicată poliomielita, după cum afirmă profesorul Virgil Musta.

„Noi am avut de mai multe ori alerte de poliomielită. În Ucraina există poliomielită. Odată cu venirea persoanelor din Ucraina există riscul ca pe o populaţie nevaccinată să se declanşeze cazuri sau o epidemie de poliomielită, ceea ce ar fi foarte tragic, pentru că este o altă boală care lasă sechele importante şi cu care noi nu ne-am mai confruntat de foarte mulţi ani”, susţine doctorul Virgil Musta.

Avertismentul emis și de către Direcțiile DSP

Riscul de apariţie a poliomielitei, în contextual crizei din Ucraina a fost semnalat şi de Direcţia de Sănătate Publică Timiş, printr-o adresă transmisă spitalelor şi medicilor de familie.

„Având în vedere situaţia specială din Ucraina, inclusiv contextul epidemiologic şi existenţa unui aflux crescut de persoane pe teritoriul României, care pot fi cazate în alte locaţii decât cele organizate (tabere pentru refugiaţi, centre de imigrări) Directia de Sănatate Publică Timiş atrage atenţia asupra existenţei riscului de import pentru diverse boli transmisibile, cu precădere difteria, poliomielita şi rujeola”, arată DSP Timiş.

Cum se manifestă poliomielita?

Potrivit doctorului Musta, poliomielita „este o infecţie a sistemului nervos care apare ca o viroză cu dureri de muşchi şi de cap”. „De cele mai multe ori, boala se opreşte în această fază, dar sunt persoane la care avansează şi dau acele pareze care creează un handicap cu sechele importante. E o boală cu manifestări neurologice care poate da multe sechele şi perturbări într-o societate care trebuie să susţină aceste persoane care nu vor mai putea fi active”, a explicat doctorul Musta.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel