Sari la conținut

Medic român: „De inimă trebuie să avem grijă! Cele mai multe decese apar prin afectarea ei ”

sanatatea inimii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicii cardiologi nu consumă aceste alimente populare

Vasi Rădulescu, medic român, a transmis prin intermediul paginii sale de socializare că de inimă trebuie să avem grijă, mai ales că cele mai multe decese apar prin afectarea ei.

Inima bate toată viața. La om, ea începe „munca” încă din prima lună de dezvoltare intrauterină. E primul organ funcțional. Funcția principală e de pompă: trimite sângele prin tot corpul. Fără această circulație nu putem trăi.

Inima mai are un rol: ea secretă niște hormoni care fac dilatație a vaselor de sânge sau stimulează diureza (producția de urină în rinichi). În inimă există un mic centru ce conține niște celule speciale care emit singure impulsuri nervoase. Aceste impulsuri circulă prin toată inima și o coordonează, dictându-i când să se contracte și-n ce ordine.

Inima are două camere superioare, numite atrii, respectiv două camere inferioare, numite ventriculi. O căsuță cu patru camere. Sângele circulă într-un sigur sens prin aceste camere, grație unor aparate valvulare. Valvele lasă sângele să treacă și-l împiedică să refuleze”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe Facebook.

atac de cord

„De inimă trebuie să avem grijă, că cele mai multe decese apar prin afectarea ei. Să mâncăm sănătos, să ne mișcăm, să dormim bine, să nu fumăm, să nu consumăm mult alcool. Sunt lucruri relativ simple, dar care contează enorm”, a subliniat medicul.

Două curiozități despre inimă

„Curiozitate 1: inima nu e implicată direct în iubire. Toate substanțele secretate, care au legătură cu iubirea, vin din creier.

Curiozitate 2: la început, inima este lipită de creier și ambele stau în „capul” embrionului”, a mai precizat Vasi Rădulescu.

Într-un mesaj mai vechi, medicul a transmis că munca până la epuizare este extrem de tentantă, mai ales în rândul rândul tinerilor, însă poate avea consecințe periculoase.

Sfaturile medicului

„Sfat mărunt: e o tentație enormă de a munci până la epuizare, mai ales în rândul tinerilor. Uitați asta. Nu merită. Ca om trecut prin așa ceva, vă spun că devine al naibii de greu să repari ce ai stricat, psihic sau organic.

Poți intra în vrie, dând peste cap somnul, răsucind creierul și inima, experimentând de la anxietate ușoară până la atacuri de panică grele.

Poți face vreun accident cerebral vascular sau un infarct miocardic. Îți ridici riscurile pentru majoritatea bolilor. Te îndepărtezi de sănătate”, a scris, joi, pe Facebook, medicul Vasi Rădulescu.

„E o tentație de a face mult și repede”, a continuat medicul. „De a împinge limitele. Temperați-vă. Contrabalansați munca mereu cu activități relaxante, întâlniri cu prietenii, somn bun, sport.

Luați un concediu mic la fiecare două-trei luni. Împărțiți sarcinile. Setați obiective și pentru vârste mai mari, că unele se potrivesc mai bine atunci.

Nu mai visați să aveți un morman de lucruri, că le obțineți și constatați că nu vă aduc nicio fericire. Vă veți dori mereu altele. Nu sacrificați capitole pe care, din păcate, nu o să le mai puteți redobândi niciodată.Vă spun. Nu merită”, a concluzionat medicul Vasi Rădulescu.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel