Sari la conținut

Medic: Spălarea și îngrijirea mucoasei nazale împiedică virusurile să ajungă în plămâni. Cum se face corect

nas infundat
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
spalaturi nazale

Din cuprinsul articolului

Curățarea mucoasei nazale. Conf. univ dr. Harry Grossmann, colaborator al Spitalului St. Vinzenz din Hanau, a explicat pentru Doctorul Zilei cum ne putem feri de virusuri. 

Cavitatea nazală este bariera primară și cea mai importantă prin care acești agenți patogeni sunt atacați și eliminați, dar și împiedicați să ajungă la plămâni, potrivit medicului german.

”O cavitate nazală curată și bine pregătită pentru „razboi” cu virușii sau alți agenți patogeni este cel mai bun mijloc de apărare. Pentru lavajul și igiena zilnică, dar și pentru a păstra cavitatea nazală sănătoasă putem folosi apa de mare îmbogățită cu oligoelemente cum ar fi cuprul sau manganul care se găsesc în mod normal în cantităti foarte mici în corpul uman și stimulează sistemele de autoapărare ale organismului,” a explicat dr. Harry Grossmann.

Curățarea mucoasei nazale

Purtarea măștii de protecție este o bună modalitate să ținem „poarta” spre organismul nostru închisă cât se poate de bine. Dar, potrivit medicului,  ne ajută și mucoasa nazală foarte bine la acest capitol, pentru că pe ea se găsesc niște „micro fire sau gratii”, sau în termeni medicali „cili”, care nu doar împiedică intrarea agenților patogeni, ci îi împing și în afară. Acești „cili pot funcționa doar în mediu curat și îngrijiți permanent cu substanțe benefice protectoare.

„După părerea mea spălarea și îngrijirea mucosei nazale zilnice este cel mai important lucru care îl putem face pentru a ne proteja și ajuta.

Este important de menționat că apa de mare îmbogățită cu săruri de cupru cum se găsește în concentrație ridicată în orice mare curată și nepoluată s-a dovedit, conform multelor studii clinice, a fi cea mai benefică pentru menținerea funcției de protecție a mucoasei nazale în timpul sezonului rece”, spune Dr. Harry Grossmann.

Medicul mai precizează și alte metode de protecție împotriva virusurilor. Una dintre ele este aerisirea locuinței, cel puțin de 3 ori pe zi și cel puțin 10 minute. De asemenea, un truc recomandat de dr. Grossmann este să punem pe calorifer un prosop înmuiat în apă cu sare, pentru a menține o atmosferă potrivită mucoasei nazale.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel