Sari la conținut

Nodulii la sâni. Medic specialist: Sunt afectate femeile tinere, între 20-30 de ani

sanatatea sanilor
Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei
Investigatiimedicale la san

De ce apar nodulii la sâni? Potrivit specialiștilor, există multe cauze ale formării nodulilor la sâni, unele periculoase, altele inofensive. Cauzele includ, de cele mai multe ori, dezechilibre hormonale, infecții, tumori benigne, traumatisme și tumori maigne, adică canceroase.

Dr. Anita Maxim, medic specialist obstretică-ginecologie, a explicat în exclusivitate pentru ”Ce se întâmplă doctore”, tot ce trebuie să știm despre nodulii mamari benigni. Ea a spus ce sunt și ce trebuie să faci în privința lor.

„Nodulii benigni sunt bine delimitați, mobili, cu consistență elastică și nu produc modificări ale pielii, de cele mai multe ori fiind depistați în ambii sâni.

Fibroamele sunt cele mai frecvente tumori benigne ale sînului și apar atunci când corpul produce prea mult țesut glandular mamar într-o anumită zonă. Sunt afectate pacientele tinere, între 20-30 de ani.

După un traumatism local pot să apară la nivelul sânului nodulii de necroză formați din grăsime. De obicei sunt bine delimitați, rotunzi și nedureroși. Afecțiunile benigne ale sânului includ durere mamară, nodulii palpabili, scurgerile mamelonare și probleme dermatologice locale. Majoritatea acestor afecțiuni dispar de la sine sau cu tratament și nu evoluează spre cancer însă, în anumite situații, se pot asocia cu un risc crescut de apariție a cancerului mamar și de aceea necesită urmărire”, explică medicul specialist.

Nodulii maligni mamari

Pe de altă parte, nodulii maligni sunt de obicei de consistență dură, cu mobilitate dură și produc modificări ale pielii în zona în care se localizează: roșeață, denivelări ale pielii, asimetrie a sânilor, aspect de coajă de portocală, edem, ulcerații, scurgeri mamelonare închise la culoare și unilaterale.

Pentru depistarea nodulilor mamari este esențială autoexaminarea sânilor, pe care pacientele ar trebui să o facă lunar. Modul în care trebuie efectuată aceasta poate fi rezentat de către medicul specialist și ar trebui să devină o rutină, extrem de utilă în depistarea afecțiunilor sânului”.

Când se recomandă consultul de specialitate?

La orice schimbare, se recomandă consultul de specialitate. Investigațiile complementare sunt prezentate de ecografie mamară, mamografie, și biopsie și vor fi recomandate de către medic acolo unde este necesar.”, mai spune dr. Anita Maxim.

Doctorul Anita Maxim spune că „examinarea clinică a sânului este recomandată anual pacientelor cu vârsta peste 20 de ani, iar mamografia se recomandă anual după vârsta de 40 de ani, indiferent dacă există noduli palpabili sau nu la momentul respectiv”.

Medicul specialist mai spune că „tratamentul, îndepărtatea, nodulilor benigni depinde de numărul și localizarea lor, de vârstă și riscurile asociate.de dimensiunea nodulilor și de simptomatologia pe care o produc”, conchide medicul pentru sursa citată.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel