joi, decembrie 8, 2022

Cel puțin 241 de copii au suferit insuficiență renală în 22 de provincii indoneziene, dintre care 133 au murit din ianuarie anul trecut, majoritatea în ultimele trei luni.

Autoritățile indoneziene au anunțat luni că au găsit solvenți contaminanți în siropuri reci produse de două laboratoare locale, pe fondul investigațiilor privind decesele cauzate de otrăvirea rinichilor a cel puțin 133 de copii, majoritatea sub 5 ani.

Te-ar mai interesa: Ce efect uimitor are cafeaua la cei de peste 50 de...

Biroul Indonezian pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor (BPOM, acronim în indoneziană) a indicat că solvenții găsiți sunt etilenglicol (EG) și dietilenglicol (DEG), aceleași componente găsite la copiii decedați, a informat portalul Kompas.

Producătorii siropurilor afectate sunt PT Yarindo Farmatama și PT Universal Pharmaceutical Industries, acuzați de nereguli în fabricarea siropurilor pentru tuse și febră.

Solvenții EG și DEG sunt folosiți pentru uz industrial la fabricarea tutunului, a lichidelor de frână și a lubrifianților, printre altele, deși uneori sunt utilizați ilegal în alte produse de consum.

Te-ar mai interesa: Ai un risc major să dezvolți cheaguri de sânge dac...

Cel puțin 241 de copii au suferit insuficiență renală în 22 de provincii indoneziene, dintre care 133 au murit din ianuarie anul trecut, deși cei mai mulți în ultimele trei luni. Normal este că în rândul copiilor se înregistrează unul sau două cazuri de insuficiență renală pe lună.

Autoritățile indoneziene, care au interzis vânzarea tuturor siropurilor pentru tuse și febră, au găsit componente „periculoase” la unii dintre copiii cu insuficiență renală: EG, DEG și etilenglicol butil eter (EGBE).

Te-ar mai interesa: Ce este cancerul de col uterin; simptome, diagnost...

Indonezia a început investigarea cazurilor de insuficiență renală la copii după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă pentru moartea a peste 60 de minori din acest motiv în Gambia.

Cauza morților din Gambia este suspectată a fi o soluție orală și trei siropuri pentru tuse și răceală contaminate cu EG și DEG și fabricate de laboratorul indian Maiden Pharmaceuticals.

Te-ar mai interesa: De ce sunt norocoase toate femeile născute în luna...


Medicamente toxice pentru copii

„Folosirea lor, în special la copii, poate provoca vătămări grave sau deces”, avertizează Autoritatea pentru reglementarea alimentelor şi medicamentelor din Indonezia, BPOM. Alerta se referă la opt produse (siropuri sau picături) care conțin în principal paracetamol.

„Aceste produse conțin cantități inacceptabile de etilen glicol și/sau dietilen glicol”, transmit autorităţile.

Te-ar mai interesa: Bolile de tiroidă. Endocrinolog: ”La 50 de ani exi...

„Până în prezent, acestea au fost identificate în Indonezia. Cu toate acestea, pot avea autorizaţii de introducere pe piaţă în alte ţări. Este posibil ca aceste produse să fi fost distribuite, prin pieţe informale, în alte ţări sau regiuni”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private