joi, martie 30, 2023

Cauze ulcer gastric. Ai obiceiul de a lua tot felul de antiinflamatoare nesteroidiene fiindcă te doare spatele sau ai des migrene? Nu faci deloc bine.

În ultimul timp, cercetătorii susțin că principalii vinovați pentru apariția ulcerului stomacal sunt infecția cu Helicobacter Pylori, dar și abuzul de antiinflamatoare nesteroidiene. Ulcerul este una dintre bolile des întâlnite și care se acutizează ca manifestare primăvara.

Te-ar mai interesa: Importanța activității fizice și a obiceiurilor al...

Ulcerul stomacal este o leziune care se dezvoltă pe mucoasa digestivă a stomacului sau a duodenului, fiind provocată de sucurile gastrice acide. Leziunea care apare în mucoasa stomacului se numește ulcer gastric, iar cea care apare în mucoasa duodenului poartă numele de ulcer duodenal. Medicii susțin că principala cauză de apariție a ulcerului este dezechilibrul dintre propriul mecanism de apărare al mucoasei digestive și factorii nocivi ce o agresează.

Iată care sunt cauzele ulcerului gastric

O mulțime de factori nocivi pot declanșa ulcerului. Astfel,  infecția cu H. pylori (în peste 50% dintre cazuri), tratamente de durată cu antiinflamatoare nesteroidiene, stresul puternic, ereditatea, hiperaciditatea sau afecțiunile care cresc aciditatea gastrică, precum ciroza, bolile pulmonare cronice, insuficiența renală cronica, pancreatita cronică.

Te-ar mai interesa: Cele cinci boli pe care le aduce menopauza. Ce tre...

Care sunt semnele și simptomele ulcerului:

  • Apar durerile sub formă de arsuri, crampe stomacale. Durerea fie poate să dispară în câteva minute, fie poate să dureze câteva ore.
  • Lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate.
  • Balonare, senzația de greață sau de vomă care apare după masă,
  • Uneori, în scaun apar urme de sânge mai ales dacă există un ulcer hemoragic

Ulcerul stomacal și cel duodenal sunt foarte asemănătoare ca manifestare, dar durerea face diferența dintre ele. Mai exact, în cazul unui ulcer gastric durerea apare la scurt timp după masă, atunci când stomacul este plin. Însă în cazul ulcerului duodenal, durerea apare abia la câteva ore după masă, atunci când deja stomacul s-a golit. Altfel spus, în ulcerul duodenal durerea apare mai ales noaptea.

Te-ar mai interesa: Alimentul dulce care hrăneşte celula hepatică. Ind...

Mai grav este că există și o categorie de ulcere care nu dau niciun fel de simptome. Acestea sunt numite ulcerele silențioase și apare la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat, dar și la cele care iau foarte multe antiinflamatoare nesteroidiene. Simptomele apar atunci când apar și complicațiile bolii, cea mai de temut fiind hemoragia.

În ce constă tratamentul:

Dacă nu există încă complicații serioase, ulcerul stomacal se poate vindeca cu ajutorul unui regim alimentar strict. De asemenea, se vor sista toate medicamentele care declanșează boală și accentuează simptomele. Uneori, medicul poate prescrie și medicație adecvată, mai ales dacă regimul alimentar se dovedește a nu fi suficient pentru ameliorarea simptomelor.

Te-ar mai interesa: Medicii gastro-intestinali împărtășesc alimente pe...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private