marți, septembrie 28, 2021

Este prescris în tratamentul anxietății, spasmelor musculare, al insomniei și potrivit unui raport al Drug Abuse Recognition, în 2010 îl foloseau 60 de milioane de persoane.

Diazepamul, cunoscut

și sub numele de Valium, un medicament din categoria benzodiazepinelor, este un sedativ care creează dependență, iar folosirea în exces poate avea efecte adverse serioase precum atacul de cord.

Efectele pe termen scurt includ: anxietate, iritație, febră, crampe stomacale, depresie, iar cele pe termen lung pot duce la pierderea memorie, halucinații, dificultăți de respirație, puls scăzut, comă sau infarct.

Baylissa Fredericks, o britanică de 49 de ani a început să folosească Diazepamul din cauza unui tic nervos al pleoapei, însă efectele adverse ale medicamentului au fost mult mai grave

decât problema care trebuia tratată.

,,Din cauza acestui medicament am în jur de 40 de crize pe zi în care am spasme incontrolabile. Mi se întâmplă chiar și noapte, uneori am și 12 într-o ora,” povestește britanica.

Baylissa a luat Valium timp de 8 ani, chiar dacă ticul ei nu doar că nu dispăruse, dar se înrăutățise, fapt care l-a determinat pe medicul ei s- mărească doza.

,, Nu realizam că medicamentul îmi cauzează aceste probleme și credeam că am nevoie de mai mult ca să-și facă efectul,” mai spune Baylissa.

După 6 ani de utilizare, femeia s-a decis să se documenteze în legătură

cu Valiumul și când a aflat că și alte persoane se plângeau de efecte adverse grave precum demență, halucinații, pierderi de memorie și-a dat seama că nu trebuie să-l mai folosească.

,, Am vorbit imediat cu medicul, însă mi-a spus că trebuie să iau Valium tot restul vieții, pentru că simptomele sevrajului pot fi foarte dificile. Atunci am decis să încerc să renunț singură. A durat aproape un an, iar crizele s-au înrăutățit și încă nu știu dacă voi mai scăpa de ele vreodată,” a mai adăugat femeia.

 „Benzodiazepinele precum Valiumul care sunt folosite pentru gestionarea anxietății

ajung să înrăutățească, de fapt, simptomele”, a spus Tim Leighton, director de Educație Profesională și Cercetare la Action on Add​iction. „De asta nu sunt recomandate pe termen lung.”

Un alt caz de dependență cu Valium a fost descris în revista vice.ro. O tânără a povestit că a început să ia medicamentul al 19 ani, ca să treacă peste o despărțire, apoi și-a dat seama că dependența de Valium e mai rea decât cea de heroină.  ”Deși ajunsesem într-un punct în care nu ieșeam niciodată în club fără să am pastilele albastre la îndemână, nu mi-am dat seama că deveneam dependentă de ele. Dar într-o

zi am luat Valium la muncă. Acum că mă uit în urmă, îmi dau seama că acela a fost un moment reprezentativ. În scurt timp, teama și groaza s-au evaporat total. Mi-a dispărut durerea de cap. Reușeam să-i fac față șefului și sutelor de e-mailuri din inbox. A dispărut sentimentul constant și îngrozitor că voi avea un atac de panică și de aici a început cercul vicios.

Bineînțeles, pe lângă faptul că Valiumul și alte medicamente benzodiazepine anti-anxietate precum Xanaxul dau o dependență incredibilă, îți și crește foarte rapid toleranța la ele. Am început să iau jumătate de Valium dacă aveam deadline, dar în scurt timp, corpul a început să-mi ceară mai mult. Am ajuns să iau o pastilă de 10 miligrame (cea mai puternică doză) în fiecare dimineață. În câteva luni deja luam 20-30 mg pe zi. Când ai un flux constant de Valium în sânge, devii legumă. M-am trezit că făceam lucruri discutabile cu bărbați necunoscuți – ba chiar mi-am abandonat prietena în vacanță și am dispărut cu un tip – fără să mă gândesc la consecințe. Iar dacă începeam să-mi pun întrebări, mai luam o pastilă.,” a explicat tânăra pentru vice.ro.

 

Ultimele stiri