Sari la conținut

Medicii atrag atenția că mulți oameni „sănătoși” pot avea o afecțiune cardiacă îngrijorătoare și nici măcar nu știu

Ritm cardiac
Sursă foto: arhivă Doctorul Zieli
ritm cardiac normal

Și oamenii „sănătoși” pot suferi de o boală cardiacă. Ați putea avea o afecțiune comună care vă crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral și nici măcar să nu știți asta.

Mai mult de un sfert dintre adulții „sănătoși” de peste 60 de ani au o boală valvulară nediagnosticată, arată un nou studiu de la Universitatea din East Anglia din Anglia, publicat în European Heart Journal – Cardiovascular Imaging.

„Boala valvelor cardiace este atunci când una sau mai multe dintre valvele cardiace nu funcționează așa cum ar trebui”, a explicat co-autorul principal al studiului, Michael Frenneaux, de la Spitalul Royal Brompton, într-un comunicat de presă.

Și oamenii „sănătoși” pot suferi de o boală cardiacă

De exemplu, stenoza valvei este atunci când supapa nu se deschide complet, limitând fluxul sanguin în inimă. Regurgitarea valvei este atunci când supapa nu se închide corect. În acest caz, sângele poate curge în direcția greșită.

„Aceste probleme pot pune o presiune suplimentară asupra inimii și pot face ca inima să lucreze mai greu”, a adăugat Frenneaux. „De-a lungul timpului, poate crește riscul de a avea un atac de cord, un accident vascular cerebral și alte afecțiuni cardiace.”

Echipa lui Frenneaux a examinat 4.237 de rezidenți din Marea Britanie, sănătoși, fără simptome, de peste 60 de ani. 28% au avut o formă de boală valvulară cardiacă – majoritatea cazurilor au fost ușoare.

„Vârsta a fost principalul factor asociat cu aceste probleme ale valvelor cardiace, ceea ce înseamnă că, cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât este mai mare șansa de a avea o problemă semnificativă a valvei”, a spus Vassilios Vassiliou, coautorul principal. 

Mulți adulți în vârstă au probleme cu valvele cardiace

O ecografie a inimii poate dezvălui boala, dar cercetătorii spun că pacienții primesc de obicei una numai atunci când raportează simptome precum dificultăți de respirație, dureri în piept sau amețeli sau când un medic aude un murmur neobișnuit în timpul unui examen fizic.

Vassiliou a remarcat că simptomele ușoare la vârstnici „pot fi mascate de o activitate fizică redusă și de mobilitate redusă”. El solicită mai multe cercetări despre cum să identifice și să gestionezi cel mai bine boala, care poate fi tratată cu modificări ale stilului de viață, medicamente sau intervenții chirurgicale pentru a repara sau înlocui valva.

„Acest studiu dezvăluie că mulți adulți în vârstă au probleme cu valvele cardiace, chiar dacă nu prezintă niciun simptom, și le-am sugera ca, dacă oamenii dezvoltă orice simptome sau semne noi care ar putea indica o boală de inimă, să discutați acest lucru cu medicul lor”, a mai spus Vassiliou.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel