Sari la conținut

Medicii au dat lovitura! Incredibil ce au reușit. E cea mai bună veste despre boala Parkinson

boala parkinson
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
primul pacient cu parkinson

Medicii au dat lovitura!  E cea mai bună veste despre boala Parkinson

Boala Parkinson este o boală neurologică degenerativă caracterizată prin simptome precum tremor, rigiditate și dificultăți de echilibru și coordonare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), incidența acestei boli s-a dublat în ultimii 25 de ani.

Estimările globale sugerează că peste 8,5 milioane de oameni sufereau de boală în 2019. Grégoire Courtine, unul dintre medicii care coordonează proiectul, a dezvăluit că prin trimiterea de impulsuri electrice către măduva spinării pacientului, pacientul a putut să meargă ca o persoană fără boală.

Marc Gauthier este primul pacient cu boala Parkinson care a primit un implant în coloana vertebrală. Acesta spune că „a renăscut” după această intervenție.  Tratamentul îi permite să meargă pe distanțe lungi și să facă multe alte lucruri de zi cu zi – cum ar fi să se ridice de pe scaun, fără efort, relatează CNN.

Marc Gauthier era obligat până de curând să trăiască doar în perimetrul locuinţei sale, din cauza bolii. Recent, însă, bărbatul de 63 de ani, a primit o neuroproteză la Spitalul Universitar din Lausanne, conţinând un câmp de electrozi plasaţi pe măduva spinării. Combinat cu un generator de impulsuri electrice plasat sub pielea abdomenului său, noul dispozitiv stimulează măduva spinării pentru a-i activa muşchii picioarelor.

„Mi-a schimbat viaţa, pentru că acum sunt independent” a spus pacientul, originar din  Bordeaux.

„Pot să plec de acasă, să fac diverse treburi. Mă duc chiar şi pe jos”, a adăugat el.

 Publicat luni în revista Nature Medicine, studiul coordonat de echipa profesorului Courtine la Centrul de cercetare NeuroRestore, sugerează că tehnologia ar putea fi utilizată pe scară mai largă la pacienţi cu forme avansate de Parkinson, întrucât majoritatea acestor pacienţi suferă din cauza unor probleme grave de mobilitate.

Medicul coordonator susține că impulsurile electrice trimise spre măduva spinării pacientului i-au permis acestuia să meargă precum o persoană care nu are această boală.

„Credem cu tărie că mulţi indivizi ar putea beneficia de această terapie”, a spus Gregoire Courtine, profesor de ştiinţe neurologice la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Lausanne (EPFL), Universitatea din Lausanne şi CHUV.Echipa medicului amintit intenţionează să demareze teste clinice pe alţi şase noi pacienţi anul viitor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel