Sari la conținut

Medicii avertizează că această legumă poate reduce nivelul de magneziu din corp, deoarece îl absoarbe eficient

Beneficiile magneziului
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cat timp se ia suplimentul

Magneziul este esențial pentru organism, dar anumite legume pot reduce absorbția lui, afectând beneficiile pentru mușchi, oase și sistemul nervos. Medicii avertizează că o legumă poate reduce nivelul de magneziu din corp, deoarece îl absoarbe ca un buret. 

Medicii avertizează că există o legumă consumată frecvent, mai ales în dietele verzi, care poate bloca absorbția magneziului în organism. Practic, legumă împiedică organismul să le utilizeze corect. Pe termen lung, acest lucru poate duce la carențe ascunse, oboseală cronică și chiar risc crescut de pietre la rinichi.

Citeste si…

Specialiștii au descoperit motivul din spatele acestei reacții

spanac
sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

iar explicația te va surprinde. În plus, combinarea acestei legume cu suplimentele alimentare face ca o mare parte din magneziu să fie eliminată înainte ca organismul să-l poată folosi.

Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea inimii, reglarea glicemiei și prevenirea migrenelor. Totuși, chiar și atunci când iei suplimente de magneziu, absorbția acestuia în organism poate fi afectată de anumite alimente. Un exemplu surprinzător este spanacul.
De ce spanacul poate reduce absorbția magneziului

Chiar dacă spanacul este considerat o alegere sănătoasă, acesta conține oxalați, compuși care pot interfera cu absorbția magneziului. Oxalații se leagă de magneziu, ceea ce împiedică corpul să utilizeze eficient suplimentul pe care îl iei.

Oxalații și riscul de pietre la rinichi

Consumul ridicat de alimente bogate în oxalați poate crește riscul apariției acestora. În plus, magneziul legat de oxalați este eliminat prin urină, ceea ce reduce aportul efectiv de magneziu al organismului.

Citeste si…

Calciul din spanac, obstacol pentru magneziu

Spanacul conține și cantități semnificative de calciu. O cană de spanac crud are aproximativ 245 mg de calciu, similar cu 120 g de iaurt simplu.

Când calciul și magneziul sunt consumate împreună, organismul prioritizează absorbția calciului, ceea ce poate diminua absorbția magneziului din suplimente.

Cum să consumi spanacul fără să pierzi magneziu

  •  Eșalonează consumul: ia suplimentele de magneziu la câteva ore distanță de mesele bogate în spanac.
  • Optează pentru spanac fermentat: un studiu din 2023 publicat în Microorganisms arată că spanacul fermentat conține mai puțini oxalați decât cel proaspăt, potrivit  dcmedical.ro.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Citeste si…

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel