Din cuprinsul articolului
Medicii avertizează despre consumul excesiv al unor vitamine. Consumul zilnic de vitamine poate fi o măsură excelentă pentru sănătatea generală, mai ales dacă dieta dumneavoastră prezintă deficiențe nutriționale. Cu toate acestea, este important să fiți conștienți de riscurile asociate suplimentelor alimentare.
Potrivit medicilor specialiști, anumite tipuri de vitamine pot fi dăunătoare pentru sănătate și siguranță, mai ales dacă sunt consumate în exces. Inima, în special, ar putea fi expusă riscului dacă exagerați cu suplimentele alimentare.
Dr. Peter Brukner și Dr. Michael Lahey, doi medici cu experiență, avertizat împotriva vitaminei E, vitaminei D și a acizilor grași omega-3. Aflați mai multe despre riscurile asociate cu administrarea de doze mari din fiecare dintre acestea mai jos.
Vitamina E
Vitamina E este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, care pot fi cu siguranță benefice pentru sănătate. Cu toate acestea, dr. Lahey avertizează că administrarea acesteia în doze mari poate fi periculoasă.
„Dozele mari de vitamina E, mai mari de 400 de unități internaționale pe zi, au fost asociate cu accident vascular cerebral hemoragic și insuficiență cardiacă”, ne spune el. El subliniază că este mai bine să obțineți vitamina E din alimente integrale decât din suplimente. „Vă sugerez să obțineți doza de vitamina E din alimente precum nuci și semințe, spanac și altele asemenea”, sugerează el.

Vitamina D
Vitamina D este esențială pentru oase sănătoase și puternice, dar dacă consumați prea multă, „poate crește nivelul de calciu din sânge, ceea ce ar putea fi dăunător pentru sănătate”, spune dr. Brukner.
Mai mult, „când există prea mult calciu în sânge, acesta poate provoca pietre la rinichi și alte probleme grave de sănătate. În zona stomacului, cantitățile mari de vitamina D pot interfera cu modul în care organismul absoarbe alte substanțe nutritive, ceea ce poate duce la constipație sau diaree”.
Acizi grași omega-3
Majoritatea oamenilor consumă acizi grași omega-3 pentru beneficiile lor potențiale asupra inflamațiilor, sănătății inimii și îmbunătățirii funcțiilor cognitive. Deși toate acestea sunt importante, trebuie să aveți grijă să nu consumați cantități excesive, mai ales dacă luați anticoagulante.
„Acizii omega-3 sunt, de obicei, foarte sănătoși, dar consumul excesiv poate cauza unele probleme. Dozele mari pot crește riscul de sângerare și pot provoca aritmie cardiacă. De asemenea, pot duce la probleme stomacale, cum ar fi balonare și gaze, dacă sunt consumați în cantități mari”, notează el

