vineri, iunie 2, 2023

Cu toții avem răsfățurile noastre: un castron mare de înghețată de ciocolată după o zi lungă și stresantă. Cutia aceea de Cola cu câteva felii de pizza într-o seară de vineri. Un burger și cartofi prăjiți la acel nou restaurant despre care toată lumea a fost încântat.

Dictonul „totul cu moderație” există cu un motiv. Majoritatea medicilor și nutriționiștilor știu că privarea completă de alimentele pe care le iubești se va întoarce împotriva ta, determinându-te să mănânci mult mai multe decât ar trebui. Dar există anumite alimente pe care gastroenterologii – medicii specializați în menținerea sănătoase a intestinului și a tractului digestiv – le evită în 99% (și uneori 100%) din timp.

Te-ar mai interesa: Avertisment pentru DIABETICI: atenție la ACEST „ef...

Niciuna dintre aceste alimente nu îți va lua ani de viață dacă le consumi din când în când, dar există anumite alimente pe care medicii GI le mănâncă rar. Iată șase dintre ele.

Batoane proteice

Batoanele proteice sunt sănătoase, nu? În timp ce unele – precum cele făcute cu fructe și nuci adevărate – sunt mai bune decât altele, dr. Harmony Allison, medic gastroenterolog la Tufts Medical Center, spune că nu mănâncă niciodată cele extrem de procesate. În special, batoanele proteice super-procesate pot duce la balonare și gaze.

„Nu mănânc niciodată batoane „proteice”. Ele tind să fie foarte procesate și să conțină o mulțime de aditivi care sunt de utilitate necunoscută”, a spus ea. „Poți obține aceeași cantitate de proteine într-o cană de lapte, o porție de unt de arahide, nuci sau semințe de dovleac”.

Te-ar mai interesa: Descoperire revoluționară cu privire la tratarea &...

Friptură

Ne pare rău, iubitorilor de carne roșie. „Evit carnea roșie, în special fripturile și burgerii”, a spus dr. Reezwana Chowdhury, medic gastroenterolog la Johns Hopkins.

„Carnea roșie și carnea procesată cresc riscul de cancer de colon și polipi de colon. Sunt bogate în grăsimi saturate, dar dacă urmează să le consumi, cantitatea consumată este importantă: Riscul de cancer de colon este mai mare la cei care consumă mai mult de 100 de grame pe zi. ”

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

Hot-dogs si alte carnuri procesate

Sunt puțini oameni cărora le este ușor să refuze câteva bucăți de slănină parfumată sau un hot dog, dar dr. Rabia De Latour, gastroenterolog și profesor asistent de medicină la NYU Grossman School of Medicine, se ferește de carnea procesată — și, din păcate, mezelurile contează și ele.

„Carnurile roșii și procesate au un risc mai mare de cancer colorectal”, a spus ea. „Datele au legat ingestia de carne roșie și procesată de patru sau mai multe ori pe săptămână cu un risc crescut de cancer de colon cu până la 20%”.

Te-ar mai interesa: Alimente care scad tensiunea arterială. Ce ar treb...

Pește sau pui prăjit

Acel Filet-O-Fish și cutia de nuggets de pui sunt delicioase, dar nu-ți fac niciun favor sănătății intestinale.

„Studiile au arătat că uleiul de prăjire ar putea modula negativ microbiomul intestinal, ducând la exacerbarea aterosclerozei (acumularea de grăsime și alte substanțe pe pereții arterelor)”, a explicat dr. Mahmoud Ghannoum, cercetător în microbiom și co-fondator al BIOHM. Pe termen lung, această acumulare poate duce la consecințe precum atac de cord și accident vascular cerebral.

Te-ar mai interesa: Simptome care apar în toate tipurile de cancer și ...

Sifon/ sucuri acidulate

Dacă sunteți un consumator obișnuit de sifon sau orice alt tip de băutură cu zahăr, ar putea fi timpul să renunțați la acest obicei. „Aceste băuturi sunt legate și de afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă”, a spus dr. Simon C. Matthews, gastroenterolog la Johns Hopkins și membru al consiliului consultativ al Vivante Health. „În plus, acestea sunt adesea asociate cu declanșarea simptomelor gastrointestinale de balonare, eructare și reflux, în special atunci când sunt combinate în formele lor carbogazoase și cofeinizate.”

Pâine albă

Potrivit dr. Shilpa Grover, directorul programului de onco-gastroenterologie din divizia de gastroenterologie de la Brigham and Women’s Hospital, cerealele rafinate nu sunt grozave pentru intestinul tău.

Pâinea neambalată

„Studiile care au evaluat tiparele alimentare au arătat în mod clar că un aport ridicat de carne roșie și procesată și cereale rafinate este asociat cu un risc crescut de pungi inflamatorii în tractul digestiv numite diverticulită”, a spus ea. „Spre deosebire de ceea ce se credea mai devreme, nucile, porumbul și floricelele nu sunt asociate cu o creștere a riscului de a dezvolta diverticuloză sau complicații precum diverticulita sau sângerare.”

Dar sănătatea ta intestinală nu este tot ce trebuie să fii atent când vine vorba de o dietă bogată în carne roșie și cereale rafinate. „Aceleași diete recomandate pentru a scădea riscul afecțiunilor de sănătate, cum ar fi diabetul, boala coronariană și cancerul, inclusiv cancerul colorectal, sunt, de asemenea, probabil să scadă riscul de diverticulită”, a spus ea.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private