Sari la conținut

Medicii în stare de alertă: explozie de cazuri de cancer colorectal! Simptomele cancerului colorectal

cancer colorectal
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome cancer colorectal

Diagnosticele de cancer colorectal au crescut la persoanele sub 50 de ani și mai multe sunt diagnosticate în stadii avansate, arată o nouă cercetare.

Rata cancerului colorectal la persoanele mai tinere a crescut în ultimii ani. Mai îngrijorător, majoritatea cazurilor diagnosticate sunt într-un stadiu avansat, iar cercetătorii nu sunt siguri ce cauzează cancerele, potrivit NbcNews.

Potrivit noilor statistici ale Societății Americane de Cancer, proporția de cancer colorectal care a apărut la persoanele sub 55 de ani s-a dublat între 1995 și 2019, de la 11% la 20%.

Asta înseamnă că, din cei aproximativ 1,3 milioane de oameni din SUA care trăiau cu cancer colorectal în Statele Unite în 2019, aproximativ 273.800 erau mai tineri de 55 de ani.

Persoanele născute după 1990 – generația millennials și Gen Zers – au de două ori mai multe șanse de a fi diagnosticate cu cancer de colon și de patru ori mai multe șanse de a face cancer rectal, comparativ cu persoanele născute în 1950, a constatat un studiu din 2017 publicat în Jurnalul Institutului Național al Cancerului.

Cifrele cresc într-un ritm alarmant. Un studiu publicat în 2021, în JAMA, a estimat că în doar șapte ani, cancerul colorectal va fi principala cauză de deces prin cancer la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani.

„Acest lucru este în contrast puternic cu persoanele cu vârsta peste 50 de ani, care sunt eligibile pentru screening, unde ratele și decesele cauzate de cancerul colorectal au scăzut constant timp de multe decenii”, afirmă dr. Kimmie Ng, director al Centrului de cancer colorectal cu debut tânăr. de la Institutul de Cancer Dana Farber.

A crescut îngrijorător rata de diagnosticare a stadiilor avansate

Noile statistici au arătat, de asemenea, că diagnosticele în stadiu avansat cresc rapid în toate cazurile colorectale din SUA, trecând de la 52% la mijlocul anilor 2000 la 60% în 2019.

Majoritatea cazurilor diagnosticate la persoanele mai tinere sunt cancere în stadiu avansat, a spus Ng. Cancerul avansat sau stadiul 4 este adesea cancer care nu poate fi vindecat sau nu dispare complet cu tratament, dar uneori poate fi controlat.

„Acest tip de cancer este deosebit de asimptomatic și poate rămâne așa pentru o perioadă lungă de timp. Deci tumora poate crește și crește și chiar se poate răspândi înainte de a exista simptome care să determine pe cineva să solicite asistență medicală”, a declarat Dr. Folasade P. May, profesor asociat de medicină în cadrul Universității din California, Los Angeles Vatche și Tamar Manoukian Division of Digestive Diseases.

De ce crește numărul de cazuri de cancer de colon la persoanele tinere

Factorii de risc cunoscuți în ceea ce privește stilul de viață, inclusiv ratele mai mari de obezitate, persoanele mai tinere care duc un stil de viață mai sedentar decât în trecut și care au o dietă bogată în zaharuri și alimente procesate, toate acestea contribuie probabil la această creștere.

„Nu este vorba doar de dietă și de stilul de viață, mai este și altceva. Vedem atât de mulți pacienți tineri cu cancer colorectal care urmează un stil de viață și o dietă foarte sănătoasă”, a declarat Ng într-un interviu.

Ce determină apariția cancerului colorectal

Genetica, inclusiv istoricul familial de sindrom Lynch sau polipi, joacă un rol în riscul de cancer colorectal al unei persoane, care reprezintă doar aproximativ 25% din cazurile de cancer la tineri, potrivit lui Phillip Daschner, directorul de program al ramurii de imunologie, hematologie și etiologie a cancerului din cadrul Diviziei de Biologie a Cancerului a Institutului Național de Cancer.

„Celelalte 75% din aceste cazuri intră în această categorie de cauză necunoscută. Atunci când ceva afectează persoane care au în comun anii de naștere, atunci știm că este ceva în mediul înconjurător care a determinat ca acest întreg grup de persoane să aibă rate mai mari”, a spus el.

Încă nu este clar ce factori de mediu, dincolo de stilul de viață și de alimentație, sunt în joc, dar cercetătorii analizează totul, de la antibiotice la materiale plastice și stres, ca fiind potențialii vinovați. De asemenea, este posibil să existe o toxină de mediu care nu a fost încă legată de cancerul colorectal.

„Concluzia este că nu știm de ce se întâmplă acest lucru”, a spus Daschner.

Când ar trebui efectuat un screening pentru cancerul de colon?

Cancerul colorectal este încă rar în rândul persoanelor mai tinere de 50 de ani, dar vârsta recomandată pentru ca o persoană să înceapă screening-ul a fost redusă în 2021 de la 50 la 45 de ani.

Creșterea numărului de cazuri în rândul persoanelor mai tinere de 55 de ani nu poate fi atribuită unei creșteri a screening-ului, a spus Ng. Faptul că mai multe cazuri sunt descoperite în stadii avansate exclude, de asemenea, creșterea screening-ului ca fiind motivul pentru care diagnosticele sunt în creștere.

Aproximativ 40% dintre cancerele colorectale cu debut tânăr sunt diagnosticate la persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 49 de ani. Reducerea vârstei de screening va putea depista cancere la acest grup de persoane.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului colorectal includ:

  • sânge în scaun,
  • dureri abdominale,
  • pierderea neintenționată în greutate,
  • o schimbare a obiceiurilor intestinale.

Anemia, dificultăți de respirație și oboseala ar putea fi, de asemenea, semne de avertizare.

O parte a problemei pentru medici și pacienți este că simptomele pot semăna cu alte afecțiuni, spun experții. Dacă oricare dintre simptome apare și nu se ameliorează – mai ales dacă cineva se confruntă cu mai multe simptome – ar trebui să fie considerat un semnal de alarmă.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel