Sari la conținut

Avertisment! Aproape toți pacienții cu cancer avansat raportează ACEST simptom „insuportabil”

Cancer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai frecvente tipuri de cancer

Avertisment! Aproape toți pacienții cu cancer avansat raportează ACEST simptom „insuportabil”.

Cuvintele „insuportabil” și „paralizant” sunt adesea folosite pentru a descrie simptomele în stadiile avansate ale cancerului. Severitatea simptomelor cancerului se intensifică pe măsură ce boala progresează, totuși mulți pacienți le ignoră până devin insuportabile.

Din păcate, eșecul de a raporta simptomele devreme agravează semnificativ prognosticul cancerului. Rapoartele arată că majoritatea pacienților diagnosticați în stadii avansate raportează același simptom debilitant.

Aproape toți pacienții cu cancer avansat raportează ACEST simptom „insuportabil”

Societatea Americană de Cancer explică: „Oboseala este senzația de a fi obosit și de a nu fi capabil să faci lucrurile în ritmul tău obișnuit. Această oboseală te poate afecta fizic, mental și emoțional.”

Pacienții cu cancer afectați de acest simptom descriu adesea un sentiment continuu de oboseală extremă care se îmbunătățește cu odihnă.

Aproape toți cei cu cancer avansat au acest simptom. Când cancerul avansat este diagnosticat, este puțin probabil să fie vindecat sau controlat eficient cu tratament. Acest lucru se datorează faptului că tumora a invadat țesutul din apropiere, ganglionii limfatici și alte părți îndepărtate ale corpului.

Tratamentul poate fi în continuare administrat în încercarea de a micșora tumora, dar uneori medicii decid că riscurile tratamentului depășesc beneficiile.

Trebuie remarcat faptul că persoanele cu cancer avansat au mai multe șanse de a experimenta oboseală decât acei pacienți aflați în stadiile incipiente ale bolii. Iar principala cauză a oboselii la pacienții cu cancer este perturbarea nivelului hormonal al organismului, care este adesea observată în boli precum cancerul de sân și de prostată.

Odată ce există un număr mai mare de celule canceroase în organism, oboseala poate duce la scăderea alimentației și la scăderea activității.

Potrivit Cancer Research UK, unele tipuri de cancer produc substanțe numite citokine. „Citokinele sunt un grup de proteine din organism care joacă un rol important în stimularea sistemului imunitar. Acestea pot provoca oboseală.”

Pacienții vorbesc de o „slăbiciune insuportabilă”

Un raport publicat în revista medicală BMC Primary Care a caracterizat tipul de oboseală la pacienții cu cancer în stadiu terminal drept o „slăbiciune insuportabilă”. Raportul afirmă că „slăbiciunea a fost cel mai frecvent simptom insuportabil”, observat la 57% dintre pacienții care au primit îngrijiri paliative.

Clinica Cleveland descrie oboseala cauzată de cancer ca fiind „paralizantă”, deoarece poate apărea brusc.

„Cu acest tip de oboseală, nicio cantitate de somn sau somn nu ajută. Te simți epuizat fizic, emoțional și mental de cele mai multe ori.”

Societatea Americană de Cancer adaugă că pacienții descriu adesea oboseala ca fiind „epuizați sau scurși de energie”, care poate scădea pentru un timp, dar apoi revine. Pe lângă slăbiciune, pacienții raportează frecvent „durere insuportabilă”, conform raportului din BMC Primary Care.

Durerea la pacienții în stadiu terminal este adesea caracterizată ca fiind cronică, deoarece tinde să dureze mai mult decât durerea cauzată de alte probleme. La pacienții cu cancer, durerea duce adesea la câteva alte complicații, cum ar fi:

  • Senzație de iritabilitate
  • Somn prost
  • Scăderea apetitului
  • Scăderea concentrației

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel