Sari la conținut

Simptome cancer de sân avansat. Oncolog: Poate fi o boală tăcută

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Mamografia sânului

Cu cât detectezi mai devreme cancerul la sân, cu atât mai bine, dar ce se întâmplă când boala este deja avansată? Organismul prezintă simptome?

Panorama a discutat despre acest subiect cu dr. Gerardo Castorena, medic chirurg oncolog, Director Medical al Fundației Bella din Mexic, care a explicat în detaliu ce se întâmplă atunci când o pacientă are cancer de sân în stadiu avansat și ce trebuie făcut în aceste cazuri.

Cancerul de sân poate fi o boală tăcută, mai ales dacă trecem cu vederea măsurile prin care se poate preveni dezvoltarea lui: o autoexaminare sau o mamografie sunt diferența între a-l depista precoce sau a-i permite să progreseze. În acest din urmă caz, când boala respectivă este avansată, organismul începe să manifeste simptome, după cum a explicat dr. Castorena.

Citeste si:

Care sunt simptomele cancerului de sân avansat?

Potrivit expertului, principalele simptome ale cancerului de sân avansat sunt:

-Modificări ale pielii (iritare sau cruste).

-Prezența unei tumori mari în glanda mamară.

-Scurgeri din unul sau ambele mameloane.

– Tumori palpabile la nivelul axilei.

În alte cazuri, mult mai avansate, apare:

– Dureri osoase sau articulare.

-Alterări ale ficatului

-Afectiuni la nivel pulmonar si la nivelul sistemului nervos.

Pentru dr. Castorena, este important să depistați această boală în stadiile incipiente și nu atunci când este mai dezvoltată, deoarece riscul crește. „Nu vrem simptome, vrem să diagnosticăm pacienții înainte ca aceștia să aibă simptome”, a subliniat el.

Tratamente pentru cancerul mamar avansat

Cu cât cancerul de sân este mai avansat, cu atât este mai dificil să-l tratezi, a spus dr. Gerardo Castorena; Din păcate, majoritatea cazurilor observate la nivel național sunt detectate atunci când afecțiunea este în stadiul 3, adică atunci când tumora este mai mare sau crește în țesuturile adiacente, conform Societății Americane de Cancer.

Chirurgul oncolog a precizat că tratamentul pentru cancerul avansat și stadiul 3 este individual, în funcție de starea pacientului (în principal factori tumorali și stadiu clinic). Din acest motiv, a subliniat el, fiecare caz trebuie studiat într-un mod anume.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.