Sari la conținut

Medicii sunt îngroziți! Motivul incredibil pentru care tot mai mulți tineri fac infarct. Medic: „Un prototip de pacienți este cel care ..”

Sursă foto: pixabay
Angina pectorală și infarctul miocardic (atacul de cord) sunt două afecțiuni cardiace diferite, dar ambele implică durere sau disconfort în zona pieptului

În ultima perioadă medicii se confruntă cu un fenomen îngrijorător: tot mai mulți tineri fac infarct în pragul vârstei de 30 de ani.

Cardiologul Alice Munteanu explică în cele ce urmează de ce au ajuns tinerii să se confrunte cu un infarct la o vârstă atât de tânără și alimentele cele mai nocive pentru sănătatea inimii.

„Din păcate, se pare că și la tineri, după anii 90, vârsta de 30 de ani este vârsta critică, în condițiile în care bolile cardiovasculare apar și la ei. Și nu vorbim aici de bolile genetice.

Am deschis subiectul cu accidentele vasculare, respectiv infarctul miocardic, respectiv boala cardiovasculară în general pentru că, în principiu, este principala cauză de deces atât în România cât și în lume. Și tinerii sunt și ei afectați. Probabil că principalele cauze nu sunt cele genetice. Sunt și acei factori modificabili.

Citeste si:

Boala cardiovasculară este reprezentată jumătate din ceea ce îți dă Dumnezeu, adică vârsta, sexul și gena, dar și cealaltă jumătate, ceea ce putem noi modifica, respectiv sedentarismul, obezitatea, alimentația, activitatea fizică, fumatul și controlul altor boli precum hipertensiune arterială și diabetul.

Obezitatea este unul dintre principalii factori

Se pare că obezitatea este incriminată la tineri pentru că, mai mult de 30% dintre tinerii din America, într-un ultim studiu din 2015-2016, sunt obezi. Ar fi prima cauză de apariție a acestor boli. Apoi, sunt anumiți factori de coagulare care determină formarea cheagurilor altfel decât în mod normal. Sunt niște deficite de factori de coagulare și așa numita trombofilie.

Un prototip de pacienți este cel care în fiecare zi lucrează 12 ore, stând pe scaun, în fața calculatorului, mâncând foarte repede pentru că au de terminat anumite lucruri și fără niciun fel de activitate fizică. Dacă noi am face timp de 30-60 de minute pe zi, timp de cinci zile pe săptămână, activitate fizică moderată, lucrurile s-ar schimba în timp prin creșterea prognosticului.

Viciile extrem de periculoase: alcoolul și drogurile

De asemenea tinerii fumează mai mult, consumă droguri, consumul de băuturi carbogazoase cu consum de cofeină și zahăr este incriminat prin creșterea valorilor glicemice și a zaharurilor care fac să se depună colesterolul pe vase mai mult decât dacă ai mânca grăsimi. Deci toți acești factori adunați duc la apariția infarctului miocardic, a accidentului vascular, la formarea acestor cheaguri, a acestor depuneri de grăsimi pe vase care în timp determină această boală.

În momentul în care se întâmplă acest lucru, lucrurile se schimbă pentru calitatea vieții pacientului, pentru că este o boală invalidantă. Încurajarea trebuie să fie atât din partea noastră cât și din partea familiei și a societății din care trăim. Pentru că, atunci când la 30 de ani ai parte de un asemenea eveniment, ți se schimbă viața. Ți se schimbă viața nu doar pentru că doctorii îți interzic o mulțime de lucruri. Și atunci se produce depresie. O reabilitare cardiacă în centre specializate ar face minuni pentru acești pacienți.

Riscul de un nou infarct scade progresiv până la un an

În altă ordine de idei, trebuie să spunem că rata de reinfarctizare în primul an este foarte mare. Riscul să faci un alt infarct este cel mai mare în primele șapte zile de la primul eveniment, apoi în prima lună și nu în ultimul rând după ce, să spunem că a fost rezolvat, din punct de vedere al tratamentului. Iar riscul scade progresiv până la un an”, a explicat medicul la Antena 3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.