Sari la conținut

Medicii trag un semnal de alarmă: „Există mulți bătrâni abandonați de familii în spital, deși starea lor este bună”

ingrijitoare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ingrijitor

Medicii din Giurgiu trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că numeroși pacienți în vârstă sunt abandonați în spitale de familii. Iar asta se întâmplă și în cazuri în care starea pacienților este relativ bună și nu ar trebui să mai rămână internați.

Fie că recunoaștem sau nu, conceptul de îngrijire medicală s-a schimbat semnificativ, în epoca digitalizării. Telemedicina permite pacienţilor să discute cu medici şi specialişti fără a fi nevoie să se deplaseze la o clinică sau la un spital.

Pe de altă parte, însă, asistenţa la domiciliu presupune furnizarea serviciilor medicale la reşedinţa pacientului, oferindu-i, astfel, confortul şi familiaritatea mediului propriu, în timp ce primesc îngrijire medicală de calitate.

Medicii trag un semnal de alarmă: „Există mulți bătrâni abandonați de familii în spital, deși starea lor este bună”

Din păcate, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu există în acest moment mai multe cazuri de pacienţi care au fost abandonaţi de rudele care ar trebui să îi aibă în grijă. Iar motivele nu țin neapărat de nepăsare. Din păcate, mulți dintre aparţinători nu îşi permit costurile îngrijirii la domiciliu.

În acest context, medicii din Giurgiu trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că numeroși pacienți în vârstă sunt abandonați în spitale de familii, deși starea lor este relativ bună și nu ar trebui să mai rămână internați.

„Copiii sunt și ei la rândul lor ocupați cu serviciul. Și li se pare o soluție să îi lase în spital. Din păcate, ei nu cred că în momentul în care avem un număr mai mare de astfel de pacienți blocăm paturile pentru cei care vin cu patologie acută.

Nu putem să îi internăm pe secție, pentru că nu avem paturi la dispoziție, ținându-le ocupate cu pacienți care deja sunt vindecați chirurgical, care se deplasează, se mobilizează”, a declarat medicul ortoped David Edelstein, purtător de cuvânt al spitalului Județean de Urgență Giurgiu, potrivit RADOR.

În această situație medicii sunt nevoiți să prelungească perioada de spitalizare a pacienților în vârstă până când rudele își fac timp să-i externeze. Situația acestor pacienți ar fi putut fi soluționată prin existența unor servicii sociale la domiciliu, atrag atenția specialiștii.

„Nu există niște servicii din acestea sociale la domiciliu în România, cum există în țările din vest, deși există câteva asociații, sunt încă timid prezente pe piață. Probabil că necesită niște resurse foarte mari la domiciliu. Acești bătrâni, în primul rând, au nevoie de atenție exact ca un copil”, a mai spus dr. Edelstein.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel