Sari la conținut

Mesaj dur al asociaţiilor de pacienţi către ministrul Rafila: Nu ne ucideți speranța!

Susa foto: arhiva Doctorul zilei

Mai multe asociații de pacienți au transmis joi o scrisoare deschisă în care critică dur anunțul făcut săptămâna aceasta de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a declarat că este necesară modificarea planului național de combatere a cancerului în România.

Planul a fost aprobat prin lege anul trecut, iar acum Ministerul Sănătății ar trebui să aibă gata normele de implementare.

Ministrul Sănătății susține, însă, că legea are lacune și ar trebui modificată. În replică, asociațiile de pacienți îl acuză pe ministrul Alexandru Rafila că pune în pericol viețile unor pacienți și îl avertizează că îl vor da în judecată dacă întârzie implementarea legii.

Planul național de prevenire și combatere a cancerului a fost votat anul trecut în Parlament și promulgat de președinte în noiembrie 2022. Este reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire și combatere a cancerului la nivel național și urmează să fie implementat în perioada 2023 – 2030.

Scrisoarea deschisă este semnată, în numele pacienților cu cancer din România, de Cezar Irimia, președinte al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Alianța Pacienților Cronici din România, și este adresată președintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Nicolae Ciucă, președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și președintei Senatului, Alina Gorghiu.

Conținutul integral al scrisorii deschise

Nu ucideți speranța abia născută!

Declarațiile făcute de domnul Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, referitoare la Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului și așa zisele lacune din cauza cărora nu poate fi implementat în acest an, confirmă faptul ca unii demnitari din România se cred mai presus de lege!

Pacienții cu cancer din România își văd șansele de supraviețuire spulberate de anunțul făcut de ministrul Rafila, în condițiile în care Ministerul Sănătății avea obligația legală să realizeze normele Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului în termen de 180 de zile pentru a putea fi implementat”.

Vă implorăm, nu ne abandonați! Faceți ceva ca legea să fie respectată și implementată. Altfel, încălcarea legii va fi cuantificată în vieți pierdute! Nu situați România, prin aceste comportamente lipsite de minimă empatie a unor demnitari, în altă regiune geografică!

Noi, pacienții cu cancer, cetățeni ai României, ne-am săturat de încălcarea legilor țării și nu mai dorim să fim rușinea Uniunii Europene. Nu mai acceptăm să ne plângem părinții, frații, surorile, copiii decedați – cu semnătura Ministerului Sănătății pe certificatele lor de deces! Opriți genocidul!

Raportul OECD și al Comisiei Europene arată că România are cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană și peste 20.000 de decese evitabile, pe an, din această patologie.

Dacă această lege nu va fi implementată, omorând speranța pacienților cu cancer din România, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer își rezervă dreptul de a acționa în judecată Ministerul Sănătății și pe ministrul de resort, pentru încălcarea legilor votate de Parlamentul României și promulgate de președintele țării!

Nu ne ucideți speranța abia născută!, 

În numele pacienților cu cancer din Romania,

Cezar Irimia

Președinte,

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer,

Alianța Pacienților Cronici din România.”, se arată în document.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel