Sari la conținut

Medicina alternativă chinezească ne scapă de boli

Acupunctura este o metodă de tratament ce constă în utilizarea unor ace de unică folosință, confecționate din metal, pe anumite zone ale corpului, pentru vindecarea sau ameliorarea unor afecțiuni, în conformitate cu diagnosticul pus

Medicul Ciprian Popescu a vorbit pentru Evenimentul Zilei despre principalele afecțiuni care se pot trata cu ajutorul acupuncturii: „Cele mai bune rezultate sunt în cazul afecțiunilor sistemului locomotor, ginecologic, tulburărilor asociate stresului cronic”, a spus acesta.

Meridianele reglează starea de sănătate

Deși strămoșii chinezilor practicau acupunctura cu ajutorul acelor de piatră sau de os, principiile au rămas aceleași, după cum explică medicul: „Acupunctura presupune stimularea prin înțepare a unor anumite puncte de la nivelul pielii. Punctele de acupunctură se găsesc situate de-a lungul unor linii imaginare, numite meridiane, ce au influență asupra funcționării tuturor organelor și sistemelor corpului uman”.

Sunt 12 meridiane principale, alese nu întâmplător în analogie cu cele 12 luni și 12 ore chinezești (o oră chinezească tradițională are 2 ore clasice).

clipboard01_325

Dezechilibrele există și la nivel fizic, intelectual sau emoțional, iar necorectarea acestora duce la tulburări incluse în sindromul de distres, însă prin acupunctură organismul este adus la un echilibru înnăscut.

Medicul ne vorbește și despre utilizarea accentuată a emisferei stângi: „Ritmul de viață din societatea modernă duce la folosirea predominantă a emisferei stângi, dezechilibru care, în timp, este perceput de corp drept stimul stresant. Prin acupunctură se activează emisfera dreaptă și se corectează simptomatologia somato-psihică ce acompaniază stresul.”

Meridianele din acupunctură au mai multe funcții: transportă QI-energie și sânge; facilitează transportul de QI-nutritiv la organe și țesuturi. „Meridianele formează o rețea prin care organele și țesuturile sunt încălzite, energizate”. Al doilea rol este cel de protecție împotriva factorilor patogeni care atacă organismul, iar, ca să ne convingă, dr. Popescu ne dă un exemplu: „În medicina tradițională chineză inspecția pielii și a limbii în particular constituie o metodă importantă de a evalua starea de sănătate. De exemplu, ficatul se „deschide în ochi” (meridianul Ficatului ajunge până la ochi), „se manifestă în unghii” în timp ce rinichii „se deschid în urechi” și „se manifestă în păr”. O problemă cu ficatul se poate vedea în ochi (știți că, de exemplu, icterul dă o nuanță gălbuie a ochilor), iar dacă unghiile au un aspect urât, neuniform, se rup ușor, se tocesc, iarăși poate fi un indicator al unei afecțiuni a ficatului. La fel cu rinichii, dacă există o afecțiune, auzul poate fi afectat, exemplu: țiuit în urechi. Părul va fi gros și poate avea o culoare normală, dar dacă rinichii sunt slăbiți părul poate fi subțire și încărunțit.”

Ultimul rol al meridianelor este resimțit chiar de pacienți prin transmiterea senzațiilor de-a lungul lor, prin restaurarea fluxului QI sau reducerea lui. La o ședință nu se folosesc mai mult de 10-15 ace, iar în momentul introducerii acelor pacienții pot simți o senzație de gâdilare, de încălzire ca și cum ar curge ceva. Medicul povestește că unii pacienți se relaxează atât de mult, încât chiar ajung să adoarmă.

Ședințele de acupunctură sunt recomandate și pacienților sănătoși

O ședință nu durează mai mult de 20, 30 sau 40 de minute, în funcție de diagnostic și anotimp. Dacă avem de-a face cu o afecțiune acută, aceasta se poate trata în 2-3 ședințe, pe când pentru cele cronice este nevoie de mai mult timp, de la o lună, până la 3 luni. Ședințele se fac cu o frecvență de una la două zile, deci 3 pe săptămână, dar în cazurile complicate se fac ședințe zilnic.

Chiar dacă pare înfrico șător, medicul ne asigură: „Este bine de știut că acele folosite sunt doar cu puțin mai groase decât firul de păr (în general, se folosesc ace cu diametru de 0,20-0,25 mm). Înțeparea punctelor de acupunctură este una foarte fină. Atunci când acul ajunge în punctul de acupunctură, senzațiile pot varia, de la senzația de impuls electric, la cea de căldură locală sau distensie locală.”

Doctor Ciprian Popescu recomandă ședințele de acupunctură și pentru oamenii care se cred sănătoși: „este bine să putem avea mai multă energie, să putem să ne îmbunătățim rezistența în fața bolilor. În cazul persoanelor relativ sănătoase, ședințele de acupunctură și masaj sunt mai rare, o ședință/săptămână, în special primă vara și toamna.”

De aceea, ca orice metodă alternativă de tratament, acupunctura trebuie să fie doar o parte a unei scheme de tratament, care include dieta, mișcarea fizică, diverse ceaiuri/formule de plante/ psihoterapie: „Nu aș sfătui niciun pacient cu dezechilibru moderat/sever să se bazeze doar pe o singură terapie și practica medicală mi-a demonstrat că trebuie acționat pe toate planurile concomitent”, încheie medicul.

Afecțiunile tratate prin acupunctură

● modificări ale stării generale: oboseală cronică, astenie;

● afecțiuni neuropsihice: insomnii, neurastenii, depresie, iritabilitate, nervozitate;

● afecțiuni neurologice: nevralgii (faciale, intercostale, Zona Zoster), vertij, amețeli, rău de mișcare, parestezii, paralizii, lombosciatică, discopatii;

● afecțiuni osteo-musculo- tendinoase: dureri cauzate de deformări ale coloanei, spondiloze, artroze, entorse, tendinite, dureri musculare, dureri articulare, torticolis, crampe musculare;

● tulburări circulatorii: furnicături, amorțeli, sindromul Raynaud (mâini și picioare reci);

● afecțiuni respiratorii: sinuzite, rinosinuzite, bronșite, rinite, alergii;

● afecțiuni digestive: dispepsii, gastrite, ulcere gastrice sau duodenale, hemoroizi, patologie biliară și hepatică;

● afecțiuni urogenitale: cistite, infecții cronice, impotență, frigiditate, sterilitate, adenom de prostată, fibroame uterine;

● afecțiuni endocrinologice: noduli mamari, ovare polichistice, dismenoree, tulburări menstruale;

● alte afecțiuni: migrene, alergii.

 

 

Ana Maria Nitu

Ana Maria Nitu, studiază la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, a fost jurnalist la Evenimentul zilei, www.evz.ro si Doctorulzilei, www.doctorulzilei.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel