Categories: Ştiri sănătate

Medicina de familie, în pericol! În Sălaj, din cei 100 de medici de familie, mai mult de jumătate au peste 60 de ani

Medicina de familie a ajuns, în ultimii ani, specialitatea cu cel mai mare deficit de doctori din România. Sute de localităţi nu au niciun medic de familie. 

Mai mult, numărul celor care au plecat din ţară, în ultimii ani, este de ordinul miilor. La acest fenomen se adaugă ieşirea la pensie a medicilor sau decesul, uneori.

În judeţul Sălaj se încearcă rezolvarea acestei probleme prin înfiinţarea, în zonele deficitare, a unor centre de permanenţă, dar şi prin solicitarea de sprijin la medicii pensionari. Mulţi au peste 65 de ani, dar au fost solicitaţi de autorităţi să îşi continue munca în satele cu probleme.

În Sălaj, din cei 100 de medici de familie, mai mult de jumătate au peste 60 de ani

În paralel, Casa de Asigurări de Sănătate şi primăriile au solicitat sprijin inclusiv la facultăţile de medicină, pentru a-i convinge viitori doctori să vină pentru a profesa la sat.

Cei mai mulți medici de familie din Sălaj se apropie de vârsta pensionării, iar unii au aproape 70 de ani. Autoritățile sanitare sunt îngrijorate și spun că medicii tineri nu sunt interesați să profeseze în comunele mici.

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

„Ne confruntăm cu un deficit de 19 medici de familie, din care 13 în mediul rural. În prezent avem 13 comune fără medici de familie titular. Pentru atragerea medicilor și stabilitate în mediul rural, cabinetele din mediul rural, în funcțiile de condiție de desfășurare a activității, li se acordă un procent de majorare a punctajului per capita, care în județul Sălaj variază între 1% și 57% la Șimișna.

Din cei 100, 60 de medici au vârsta peste 60 de ani”, a declarat Olga Stana, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj, potrivit RADOR.

În zonele deficitare, serviciile medicale vor fi asigurate prin deschiderea unor centre de permanență.

„Se pot înființa alte centre de permanență. Noi am luat legătura cu autoritățile locale din zonele noastre unde nu avem acoperire.

Am obținut acordul autorităților locale, inclusiv în condițiile în care se va aproba înființarea acestora, să se implice în asigurarea de spații, respectiv dotarea acelor spații”, a precizat Ligia Marincaș, directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj.

Pentru a-i atrage pe medici, primăriile de comune au modernizat și dotat dispensarele, iar primarii au început să caute viitori medici de familie dornici să lucreze la sat, inclusiv printre studenții la medicine, aflați în ultimul an de studiu

Recent Posts

Pensie mai mare cu 1.650 lei după recalculare pentru această categorie de pensionari

Pensie mai mare cu 1.650 lei. Recalcularea pensiilor pentru o anumită categorie de pensionari va…

22 de minute ago

Alimentul-medicament care ar putea reduce riscul de deces din cauza demenței

Alimentul-medicament care reduce riscul de deces din cauza demenței. Datorită influențelor populare precum talk-show-urile cu…

42 de minute ago

Ţările europene în care salariul minim depăşeşte 2.000 de euro. Pe ce loc se situează România

Salariul minim în țările europene. 2024 este anul în care Uniunea Europeană face un pas…

o oră ago

Speranțe pentru vindecare. Primul vaccin personalizat pentru cancer este testat în Marea Britanie

Vaccin personalizat pentru cancer, testat în Marea Britanie. Un studiu important al primului vaccin ARNm…

o oră ago

Horoscop 13-19 mai. Zodia care primește o sumă mare de bani pe neașteptate

Horoscop 13-19 mai. Un moment cosmic captivant se desfășoară în perioada următoare: Soarele se alătură…

2 ore ago

Citeste si: