Sari la conținut

Tehnologia performantă cu rol uriaș în depistarea și tratarea cancerelor

tratament cancer
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Medicina nucleară este o specialitate care presupune folosirea substanțelor radioactive (radiofarmaceutice) în diagnosticarea și tratarea bolilor, în special cele oncologice.

Acestea se injectează în corp – în doze și după proceduri controlate – și pot pune în evidență tumori, metastaze, pot fi de folos în evaluarea succesului terapiei sau pot contribui la stabilirea planului de tratament.

Acțiunea din corp a radiofarmaceuticelor, așa cum se numesc aceste substanțe radioactive folosite în medicină, se evaluează cu ajutorul aparatelor de tip PET-CT sau SPECT-CT care se utilizează cu succes în cadrul grupului ACIBADEM, recunoscut pentru performanțele în tratarea cancerului.

“Cea mai importantă tehnologie din medicina nucleară, pe care o utilizăm în protocolul de diagnostic al pacienților oncologici, este PET-CT.

PET-CT desemnează o procedură care se bazează pe combinația dintre tomografia cu emisie de pozitroni și tomografia computerizată. Pentru a evalua o tumoră prin PET-CT, folosim anumite substanțe marcate radioactiv care se injectează în corp.

Folosim în special o moleculă de glucoză marcată cu fluor, F18-FDG, fluorodeoxyglucoză, care este o substanță destinată investigației oncologice. Această substanță este foarte importantă pentru noi specialiștii în medicină nucleară, pentru că ne oferă informații despre metabolismul glucozei în țesuturi. S-a constatat că țesuturile tumorale, mai ales cele maligne, sunt mai active metabolic și folosesc mai multă glucoză. Astfel, injectăm substanța FDG, așteptăm oră și apoi scanăm corpul pacientului și observăm zonele cu metabolism crescut al glucozei, care înseamnă prezența celulelor maligne”, descrie evaluarea PET-CT Prof. Dr. Erkan Vardareli, unul dintre experții de top din cadrul spitalului din Altunizade.

Care sunt diferențele între PET-CT și SPECT-CT?

‘La PET-CT și SPECT-CT, CT înseamnă aceeași tomografie computerizată. Diferența între cele două tehnici constă în tipul de radiofarmaceutic folosit. Astfel, în PET-CT utilizăm radiofarmaceuticele emitente de pozitroni, materiale radioactive, iar în SPECT-CT, utilizăm radiofarmaceuticele emițătoare de raze gamma, folosim iod 131, teliu și alte radiofarmaceutice”, explică Profesorul Vardareli.

Radiofarmaceuticele depistează și evaluează diverse tipuri de tumori.

“Cancerele nu seamănă între ele, fiecare caz are propriile particularități. În cazul carcinomului mamar, facem PET-CT doar la tipurile cu afinitate mare pentru FDG precum carcinomul ductal invaziv sau cel carcinomul ductal in situ.

Astăzi, pe lângă FDG, putem folosi și alte substanțe, precum galiu 68 PSMA pentru cancerul de prostată sau galiu 68-DOTATATE pentru tumorile neuroendocrine. Acestea nu se pot observa cu ajutorul FDG. Galiu-68 DOTA-TATE este un agent special folosit în evaluarea tumorilor neuroendocrine care pot apărea la nivelul pancreasului, la nivel gastrointestinal.

Și unele tumori care apar la copii precum neuroblastomul, retinoblastomul, blastomul neuroganglionar au afinitate pentru GA-68 DOTA-TATE, la fel și tumori cerebrale de tipul meningioamelor. În plus, anumite tumori pulmonare precum carcinomul pulmonar cu celule mici răspund la acest radiofarmaceutic”, afirmă Prof. Dr. Erkan Vardareli.

Producerea substanțelor radiofarmaceutice se face în laboratorul propriu al spitalului din Istanbul, acolo unde au loc investigațiile. Marcarea radioactivă a substanțelor folosite pentru scanările de tip PET-CT este strict reglementată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

În plus, acestea trebuie folosite repede pentru că au un timp de înjumătățire scurt, chiar și de 2 ore. Asta înseamnă că vizualizarea tumorilor și metastazelor trebuie făcută în acest interval de timp. Pe lângă diagnosticare, radiofarmaceuticele au aplicații și în tratamentele diverselor tipuri de tumori.

“În protocolul de tratament al afecțiunilor oncologice, trebuie să țintim celulele bolnave și să le protejăm pe cele sănătoase. Astfel, dacă celulele maligne exprimă anumite proteine sau anumiți receptori, ne putem folosi de aceste substanțe pe care le marcăm cu radiofarmaceutice și, astfel, tratăm țintit tumorile maligne prin emisia de radiații din radioterapie.

Pornim de la injectarea în organism a radiofarmaceuticelor, care se leagă de substanțele secretate de tumorile maligne, iar prin scanare putem evidenția tumorile și apoi le putem distruge țintit, protejând țesuturile sănătoase. La ora aceasta, cu ajutorul lutețiului-177, putem trata afecțiuni precum carcinomul de prostată sau tumorile neuroendocrine.

De asemenea, putem trata anumite leziuni metastatice osoase, leziuni metastatice osoase dureroase și anumite leziuni în artrită. Dar cea mai frecventă utilizare este în carcinomul de prostată, a leziunilor metastatice de prostată, după intervenția chirurgicală și aplicarea tratamentelor hormonale și chimioterapice. De asemenea, cu ajutorul lutețiului-177, putem oferi terapii și pentru metastazele ganglionare, în terapii paliative, pentru a ușura durerea. Radiofarmaceuticele sunt doar o parte din protocolul de terapie. O altă parte o reprezintă moleculele biochimice, receptorii și alte substraturi”, completează specialistul.

Profesorul Erkan Vardareli, expert, estimează că dezvoltarea accelerată a radiofarmaceuticelor va face posibilă aplicarea lor în protocoale de terapie din ce în ce mai eficace.

“În ultimii ani, acest domeniu a evoluat foarte mult și aș vrea să menționez apariția unor metode de diagnostic foarte performante precum scintigrafia hepatică, scintigrafia cu rezonanță magnetică și scintigrafia osoasă. În plus, astăzi, datorită dezvoltării tehnologiei și a imagisticii, putem depista, trata și monitoriza leziuni maligne de mici dimensiuni, putem afla o mulțime de informații despre modul de funcționare a țesuturilor sănătoase, dar și a celor maligne și astfel, putem trata cazuri pe care nu le puteam aborda în urmă cu mulți ani”, concluzionează expertul în medicină nucleară.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel