Sari la conținut

Medicina viitorului: Pacienți sub formă de holograme pentru studenții de la Spitalul Universitar din Cambridge

Medicina viitorului: Pacienți sub formă de holograme pentru studenții de la Spitalul Universitar din Cambridge

Mai mult ca niciodată, realitatea virtuală nu mai e doar un subiect SF, ci a devenit parte integrantă din realitatea pe care o trăim. Pandemia a fost momentul în care a devenit evident că actul medical poate fi realizat și prin intermediul realității virtuale.

Medicina viitorului: Pacienți sub formă de holograme pentru studenții de la Spitalul Universitar din Cambridge

Astfel, GigXR, Inc., un furnizor global de instruire holografică în domeniul sănătății, a anunțat lansarea unei noi aplicații de realitate mixtă (MR) numită HoloScenarios. Potrivit companiei, primul modul, creat în parteneriat cu Universitatea din Cambridge și Spitalele Universității Cambridge (CUH) NHS Foundation Trust, va oferi scenarii holografice hiperrealiste pentru afecțiuni respiratorii comune și urgențe.

Aceasta le permite medicilor stagiari și juniori să practice medicina pe „pacienți” holografici.

„Odată cu pandemia, medicina s-a schimbat în interacțiuni bazate pe tablete, din cauza riscului virusului pentru oameni”, a spus doctorul Aniket Bharadwaj, potrivit auganicx.org.

„A avea un pacient cu hologramă pe care îl poți vedea, auzi și cu care poți interacționa este cu adevărat interesant și va face cu adevărat o diferență pentru învățarea elevilor”, a spus el.

University of Cambridge, Cambridge Hospitals Partner with GigXR to  Co-Create Holographic Simulation Medical Training -- Campus Technology

Tehnologia este încă în primele etape de lansare

În prezent, programul se concentrează pe afecțiuni respiratorii comune și urgențe, precum astmul, anafilaxia, embolia pulmonară și pneumonia. Dar modulele viitoare sunt în curs de dezvoltare și vor instrui utilizatorii să facă față problemelor de cardiologie și neurologie.

„Acest lucru face antrenamentul mult mai interactiv și realist și puteți face greșeli în siguranță și puteți învăța din ele”, a spus Bharadwaj.

În timp ce tehnologia este încă în primele etape de lansare, liderii de proiect speră că ar putea schimba practicile medicale la nivel mondial.

Cu căștile potrivite și un smartphone sau o tabletă, cursanții de pe tot globul ar putea, în viitor, să poată accesa scenariile de formare – iar profesorii lor, din Cambridge, pot evalua progresul și pot ajusta criza medicală.

„Ajutăm la evoluția educației de la un model bazat pe mentorat la unul în care studenții din întreaga lume pot avea acces egal la expertiză de vârf, pentru a stăpâni abilitățile clinice bazate pe invenții”, a spus dr. Arun Gupta, lider de proiect și consultant anestezist la Spitalul Universitar Cambridge.

„Realitatea mixtă este din ce în ce mai recunoscută ca o metodă utilă de antrenament cu simulator”, a adăugat el.

Hologram patients' developed to help train doctors and nurses | University  of Cambridge

Noua tehnologie ajută la reducerea costurilor

 

Și nu numai că tehnologia este concepută pentru a fi mai accesibilă din punct de vedere geografic, dar ajută și la reducerea costurilor.

„Pe măsură ce instituțiile cresc achizițiile, cererea de platforme care oferă utilitate și ușurință în gestionarea învățării în realitate mixtă se extinde rapid”.

În mod tradițional, simulările medicale necesită destul de multe cheltuieli: există centre de simulare dedicate de întreținut, echipamente și profesori care trebuie plătiți și actori care trebuie angajați și instruiți în lucruri precum „cum arată de fapt un atac de cord”.

HoloScenarios nu necesită nimic din toate acestea, făcându-le mai flexibile și mai puțin prohibitive.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: