miercuri, octombrie 20, 2021

Hepatita este o afecțiune ce determină inflamarea ficatului. Deși ficatul este singurul organ care se poate regenera singur, în anumite cazuri, acesta nu mai poate fncționa corespunzător. De asemenea,

este o afecțiune care se poate manifesta la orice vârstă, inclusiv la copii.

Hepatita are multiple cauze și poate fi de mai multe tipuri. Adesea, boala hepatică, în cazul copiilor, este provocată de următoarele 3 virusuri:

  • virusul hepatitei A
  • virusul hepatitei B
  • virusul hepatitei C

Iată cum se manifestă hepatitele în cazul copiilor și, de asemenea, ce analize sunt benefice pentru a evita complicațiile.

Hepatita la copii

„Trebuie să facem o diferenţă între hepatitele virale şi cele care pleacă de la medicamente, pentru că există şi hepatită toxică şi alte hepatite nonvirale. Dacă

vorbim de cele determinate de virusurile hepatitice, desigur că şi cei mici pot face, iar de cele mai multe ori sunt forme asimptomatice şi, din păcate, sunt copii care descoperă după un interval destul de mare de timp. (…)”, a spus dr. Adrian Marinescu, vineri, 24 septembrie, în cadrul emisiunii „Sfat de Sănătate” cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

ficatul

Există diferite tipuri de hepatite

„Dacă ar fi să facem o diferenţă simplă când vorbim despre hepatitele virale, sunt cele care nu se cronicizează, cum este hepatita A, boala mâinilor murdare. Ducem mânuţa la guriţă şi putem foarte bine

să ne infectăm, de fapt ştim foarte bine că mâinile reprezintă o poartă de intrare a bolilor infecţioase. Există, de asemenea, hepatita E, pe cale digestivă, care nu se cronicizează, dar, şi în cazul hepatitei A, pot exista şi forme severe.

O problemă deosebită este în cazul femeii gravide, care face hepatita E. (…) Un exemplu, din păcate destul de frecvent, este al copilului care se infectează la naştere. Mama nu ştie că are hepatită. Acest copil ajunge, după un interval de 15-20 de ani de la naştere, într-un stadiu foarte avansat, chiar la ciroză hepatică”, a dezvăluit dr. Adrian

Marinescu.

Analizele, cea mai bună metodă de monitorizare

„Singura variantă pe care ar trebui să o facem – şi noi adulţii şi cei mici – este să ne facem analizele, să fie ca un screening. Există şi simptome în formele de hepatită acută, cum ar fi o simptomatologie digestivă, ne îngălbenim sau ne simţim răciţi”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

„Din 1996, toţi nou născuţii sunt vaccinaţi, iar, dacă ne-am născut înainte de 1996, să facem un screening şi să ne vaccinăm. Odată la cinci ani să verificăm anticorpii”, a adăugat medicul infecţionist Adrian Marinescu.

 

Ultimele stiri