Sari la conținut

Medicul care poate „prezice moartea”. Testul de la patul bolnavului ajută familiile să-și ia rămas bun

boala
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Dr. Séamus Coyle și alți cercetători au dezvăluit studiile lor asupra pacienților cu cancer pulmonar în stadiu avansat și cred că au descoperit o modalitate de a prezice momentul morții lor prin intermediul urinei. El crede că acest lucru îi va ajuta mult mai mult pe pacienți și pe familii.

Un medic a dezvoltat un model pentru a prezice când vor muri oamenii și speră să creeze un test la patul bolnavului, astfel încât familiile să își poată lua rămas bun cum se cuvine.

Testul de la patul bolnavului

Dr. Séamus Coyle, în vârstă de 53 de ani, din Liverpool, spune că a dezvoltat un model pentru a prezice momentul în care pacienții cu cancer pulmonar vor muri.

Dr. Coyle, consultant în medicină paliativă la The Clatterbridge Cancer Centre, s-a specializat inițial în oncologie – îngrijirea bolnavilor de cancer.

Dar în curând a descoperit că îi place să împărtășească cunoștințele sale cu pacienții și familiile și să le amelioreze simptomele.

Acum dorește să ajute familiile cu pacienți pe moarte pentru a le permite să-și ia rămas bun de la cei dragi înainte de a fi prea târziu.

„Ei nu au șansa de a-și lua rămas bun și asta este foarte important. Oamenii trăiesc cu acest tip de vinovăție pentru tot restul vieții lor”, a spus el.

„Dar imaginați-vă că ați putea avea ceva care să spună: „De fapt, te stingi, familia ta trebuie să fie aici””.

Dr. Coyle a lucrat ani de zile cu pacienți bolnavi de cancer, dar nu a reușit niciodată să își dea seama cu exactitate când vor muri pacienții.

Medicul care poate „prezice moartea”

Medicul spune: „În ciuda deceniilor de cercetare în domeniul cancerului și a 5.000 de ani de medicină, nu știm cum ucide cancerul și prezicerea momentului în care cineva moare de cancer pulmonar depinde în mare măsură de judecata unui medic, deoarece nu există un test precis disponibil pentru a determina acest lucru.

„Ceea ce se întâmplă este că oamenii se simt rău, iar medicul de familie spune: „Ar putea fi o infecție, le vom da antibiotice”.

„Sunt aduși, se simt foarte rău, simptomele lor se înrăutățesc și există acea perioadă de incertitudine.”

„Spui: ‘S-ar putea să fie o infecție, nu știm ce se întâmplă, credem că nu se simt bine, ar putea fi pe moarte, ar putea fi în ultimele săptămâni de viață’.

Dr. Coyle și alți cercetători au publicat împreună un articol în International Journal of Molecular Sciences care arată că urina poate fi cheia pentru a prezice moartea.

În lucrare, ei au spus că există posibile dovezi ale unor schimbări chimice în urina pacienților în ultimele săptămâni înainte de a muri.

Coautorul, profesorul Chris Probert, consultant gastroenterolog la Royal Liverpool Hospital, a declarat că este primul studiu de acest gen care utilizează un studiu al biofluidelor pentru a investiga procesul de moarte.

El a spus: „Aproape 10 milioane de oameni din întreaga lume au murit din cauza cancerului în 2020, iar cancerul pulmonar, cu cea mai mare mortalitate, a fost responsabil pentru 1,8 milioane de decese.

„Prevederea momentului în care pacienții cu cancer avansat sunt susceptibili de a muri este o provocare și nu există niciun test precis pentru a determina acest lucru.

„Cu toate acestea, recunoașterea timpurie a faptului că o persoană ar putea fi pe moarte este esențială pentru toate prioritățile de îmbunătățire a experienței de îngrijire a oamenilor în ultimele zile și ore de viață.”

În cadrul studiului, 144 de mostre de pacienți cu cancer pulmonar în stadiu avansat au fost analizate pentru a detecta orice modificări metabolice.

Mirosul urinei este foarte important

Dr. Coyle a declarat că mirosul urinei este foarte important în timpul investigației.

El a spus: „Ne uităm la componentele mirosului. Practic, atunci când luați urină și o fierbeți la 60 de grade, tot ceea ce se desprinde prin fierbere este ceea ce se numește compus organic volatil – lucruri pe care le mirosiți”.

În acest compus, cercetătorii au găsit dovezi ale unor modificări asociate cu procesul de moarte în cancer.

În acest fel, au reușit să creeze un model pentru a prezice, în esență, decesul pacienților în cele patru săptămâni care precedă decesul.

Dr. Coyle a declarat că știind momentul morții celor dragi îi poate ajuta pe oameni să decidă dacă vor să moară acasă, într-un ospiciu sau într-un spital.

De asemenea, el crede că aceeași abordare poate fi folosită pentru a prezice moartea din alte cauze, scrie Mirror.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel