joi, iunie 1, 2023

Medicul Mihai Craiu avertizează toți părinții. Nebulizarea a devenit o modă în România. Că faci terapia cu aerosoli cu ser fiziologic este una, însă când administrezi substanțe puternice, îi poți pune sănătatea în pericol copilului!

Iată ce scrie pediatrul Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii: Revin la subiectul bronșiolita acută, deoarece vremea capricioasă va favoriza, în următoarele săptămâni, o creștere semnificativă a numărului de cazuri, la copiii cu vârstă mică (sub 2 ani).

Te-ar mai interesa: Un nou vaccin împotriva virusului sincițial respir...

În articolul postat recent, vă prezentam atenționarea asupra adrenalinei nebulizate, emisă pentru medicii de familie din Canada, plecând de la o intrebare reală a unui medic local. Acesta se afla în dubiu, în fața unui scenariu ipotetic, al unui copil mic, cu o viroză respiratorie și care avea wheezing apărut pentru prima dată in viața lui.

Întrebarea medicului, către grupul de experți ai spitalului de copii din Vancouver [the Pediatric Research in Emergency Therapeutics (PRETx) program], era dacă să trimită la spital în compartimentul de Urgențe] acest copil, pentru nebulizare de adrenalină.

Te-ar mai interesa: Atenţie la bacteria ucigaşă care nu poate fi distr...

Răspunsul experților a fost negativ.

Doar copiii cu bronșiolită acută gravă, care au următoarele modificări, ar avea nevoie de internare și de nebulizare de adrenalină:

  • scăderea saturației de oxigen la măsurătoarea cu puloximetrul
  • frecvența respiratorie foarte mare [peste 70 pe minut la sugar și peste 50 pe minut între 1-2 ani (completarea mea, din protocolul american al AAP privind bronșiolita acută)
  • tiraj (înfundarea” spațiului dintre coaste, la gât sau sub stern)

MESAJ DE LUAT ACASĂ – adrenalina nu se nebulizează la cazuri ușoare, la domiciliu. În toată lumea…

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private