Sari la conținut

Pediatrul Mihai Craiu avertizează: Este o anomalie românească! Nu faceți niciodată terapie de aerosoli cu aceste substanțe, puneți copilul în pericol

Pediatrul Mihai Craiu avertizează pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual de Copii, platformă creată special pentru a demonta mituri greșite ale părinților, care, fără să vrea, ascultând sfaturi neavizate, își pot pune copiii în pericol.

Iată postarea medicul, îngrozit de cazurile persoanelor care nebulizează dexametazona de uz injectabil.

”Adevărul este că am obosit de cate mii de ori am explicat de ce este greșit si dăunator să pui in aparatul de nebulizat fiole de dexametazona de uz injectabil.

Este una din anomaliile evidente care au loc acum în România și niciunde in alta parte in UE sau in lume.

Medicii străini se amuză sau se enervează daca sunt intrebați despre situațiile în care ar putea fi utilizată dexametazona nebulizată. Suntem de râsul lumii dar nu ne pasă. Suntem foarte mândri de invenția noastră mioritică.

Poate un părinte responsabil va întelege de ce nu nebulizăm dexametazona de uz injectabil (scrie si pe fiolă că se administrează intramuscular sau intravenos) dacă va face un exercițiu de imaginație.

Vreau să clarific, cu o comparație, foarte simplă, de ce trebuie să respectăm indicațiile de administrare consemnate în prospectul oricărui medicament. Chiar dacă ar părea că medicamentul X poate fi dat prin tehnica Y asta nu înseamna că e permis. Chiar daca dexametazona e o solutie într-o fiolă ea nu se poate utiliza prin nebulizare, chiar dacă potrivește perfect in aparatul de nebulizat.

Din același motiv din care nu punem în nas un supozitor cu paracetamol la un copil, răcit si febril, căruia ii curg mucii abundent. Deși supozitorul potriveste perfect in oricare nară, il băgam unde ar trebui. Așa si cu dexametazona fiole.

Se nebulizează la copil doar Flixotide nebules sau Pulmicort Respules. Cortizonice de uz inhalator. Niciodata corticoizi sistemici!

Atenție! Vremea se răcește și au inceput să apară cazurile de bronșiolită acută. Recomandările experților sunt cât se poate de clare în ce privește tratamentul bronșiolitei acute:

1.Nu se administrează amoxicilină și NICIUN alt antibiotic in tratamentul bronșiolitei acute. Mai ales la copiii anterior sănatoși, care sunt tratați la domiciliu. In acest scenariu utilizarea antibioticelor este INTERZISĂ!

2.Nu se recomandă utilizarea nebulizării de adrenalină la copiii cu bronșiolita acută, formă ușoară sau medie, care sunt trimiși la domiciliu pentru că nu au insuficiență respiratorie și nu necesită spitalizare pentru administrare de oxigen.

CONCLUZIE – Dacă nu e spitalizare, atunci NU este nici NEBULIZARE cu adrenalină!

Pentru cazurile grave, spitalizate, există recomandări clare. Inclusiv in protocolul Societății Române de Pediatrie, conchide pediatrul Mihai Craiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel