Sari la conținut

Medicul Cristian Oancea, semnal de alarmă: Valul 5 este posibil să arate ca și valul 4, „adică să fie un val extrem care să întindă la maxim sistemul sanitar”

Medicul Cristian Oancea, semnal de alarmă: Valul 5 este posibil să arate ca și valul 4, „adică să fie un val extrem care să întindă la maxim sistemul sanitar”.

La un an de la începutul campaniei de vaccinare din România, medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, spune că valul 5 de Covid se anunță la fel de „extrem” precum valul 4, care a întins la maximum sistemul sanitar.

Un an de la primul vaccin. Spitalul Victor Babeș, printre primele unități sanitare în care a debutat această campanie

„Astazi se implineste un an de la inceputul campaniei de vaccinare. Spitalul Victor Babes a fost printre primele unitati sanitare in care a debutat aceasta campanie. Avem o rata de vaccinare de peste 95 la suta si acest lucru s-a reflectat in sanatatea colegilor nostri care au trecut cu bine peste aceasta perioada.

Am avut si avem in continuare pacienti internati care, din nefericire, au ascultat de acele stiri false, de acele fake news-uri, si care nu au crezut ca pot sa dezvolte forme severe de boala, chiar si atunci cand erau pe patul de spital. Din pacate, au ajuns in Terapie Intensiva”, a spus medicul Cristian Oancea, potrivit unei postari pe pagina de Facebook Spitalul Victo Babeș Timișoara.

Cu această ocazie, Cristian Oancea face un apel la „responsabilitate”, îndemnând oamenii să se vaccineze.

„Din nefericire, la un an de la zile de la începutul campaniei suntem undeva la 40% din persoanele considerate eligibile vaccinate. Mai avem foarte mult până atingem acea imunizare de grup de 70 sau 80%, cum au atins anumite țări din UE.

În noiembrie am făcut o statistică printre persoanele decedate la noi în spital, pacienții decedați cu Covid și din 73 de pacienți doar 4 erau vaccinați, și acei pacienți erau vârstnici, cu comorbidități și aflați în zonă oncologică. Vaccinarea înseamnă salvarea unei vieți.

Facem apel la responsabilitate, lumea să se informeze din surse medicale, nu din anumite știri false sau din anumite fake-news-uri care le găsesc pe tot felul de canale de comunicare. Putem să ne vaccinăm, să facem boala, dar putem să facem o formă mai ușoară de boală, nu să ajungem în terapie intensivă sau, mai rău, să decedăm”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Medicul Cristian Oancea, semnal de alarmă: Valul 5 este posibil să arate ca și valul 4, „adică să fie un val extrem care să întindă la maxim sistemul sanitar”

Specialiștii atenționează că valul 5 este pe cale să înceapă, în 2-3 săptămâni.  Potrivit Digi24, medicul spune că la indicele de vaccinare actual, la actualul procent din populație care este vaccinată, de aproape 40%, valul 5 „este posibil să arate ca și valul 4, adică să fie un val extrem care să întindă la maxim sistemul sanitar”.

„Valul 4 aproape ne-a pus la pământ sistemul sanitar și cred că a fost pentru prima oară când am avut pacienți care au fost tratați de colegii noștri din străinătate.

Pe de altă parte, uitați-vă ce se întâmplă în alte țări cu rată de vaccinare mai bună decât a noastră, Anglia, Franța, Germania. Chiar dacă indicele de contagiozitate este foarte ridicat, zeci de mii de persoane infectate pe zi, totuși rata de încărcătură pe terapie intensivă și pe decese este foarte scăzută.

Ne așteptăm ca în 2-3 săptămâni să pornească și acest val 5. Din nefericire, rata de vaccinare la noi este foarte redusă. Sperăm într-o responsabilitate a oamenilor, să nu uităm ce s-a întâmplat în valul 4 și așteptăm după Sărbători, cel puțin, din ce în ce mai multă lume să se vaccineze. Cred că comunicarea ar trebui îmbunătățită și să renunțăm să ascultăm aceste știri false de la unele persoane care n-au niciun fundament de pregătire medicală”.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel