marți, mai 24, 2022

Deși ne bucurăm de măsuri de relaxare, pademia de coronavirus încă nu a trecut. În alte țări, virusul încă face ravagii și nu de puține ori s-a speculat posibilitatea reintroducerii de noi restricții.

Potrivit profesorului epidemiolog Adrian Streinu-Cercel, deși în acest moment sunt aproximativ 35 de variante ale SARS-CoV-2 în observație, doar Omicron și Delta reprezintă o adevărată amenințare.

Te-ar mai interesa: Intoleranța la histamină. Ce este și cum se manife...

„Mai sunt vreo 35 de variante care sunt în observație. Sunt și de luat în considerare din punct de vedere a posibilei implicări în problema de sănătate publică, așa că, din acest punct de vedere, avem masă de lucru, însă până acum nu a ieșit vreuna în evidență ca să devină de interes major pentru sănătatea publică. De aceea, putem spune că, în momentul de față, singurele variante de care se mai face vorbire în circulație cu transmitere la nivel comunitar, sunt variantele Delta, în proporție de 10%, și Omicron, în proporție de 90%”, a spus Adrian Streinu-Cercel la „Academia de Sănătate”, emisiune moderată de Irinel Popescu la DCNews.

Te-ar mai interesa: Boala Alzheimer: ce este si cum se manifesta?...

„De-a lungul istoriei, orice epidemie a avut un început, dar a avut și un sfârșit, până la urmă. Sperăm că și aceasta se va termina”, a intervenit Irinel Popescu, moderatorul emisiunii „Academia de Sănătate”.

Semnul că pandemia se apropie de final sunt virusurile gripale

„Avem un semnal când se termină, pentru că au început să apară celelalte virusuri din spate, adică au început să apară adenovirusuri, rinovirusuri. Au început să apară virusurile gripale. Deja, în fiecare zi, în camerele de gardă vin pacienți care au forme de gripă”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

Te-ar mai interesa: Simptome de demență: dacă tânjiți după aceste trei...

„Opinia mea este că, în cazul Omicron, în cazul SARS-Cov-2, nu putem să vorbim de imunitate de turmă. Adică acea imunitate colectivă care era de așteptat să fie în jur de 70-80 la sută și să stopeze migrarea virusului nu se aplică și în acest caz. Acest virus ne-a demonstrat că ceea ce știam din epidemiologia clasică nu s-a prea regăsit în actualul context pandemic. Și atunci trebuie să schimbăm paradigma”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel la „Academia de Sănătate”.

Te-ar mai interesa: Cancerul de sân poate fi prevenit în 40% din cazur...

„Avem instrumente de lucru”, a mai zis acesta în cadrul emisiunii, precizând: „Se vorbește despre o nouă variantă de vaccin care să includă și Omicron din punct de vedere structural și, atunci, lucrurile vor avea un parcurs asemănător cu infecția cu virusurile gripale!”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private