Sari la conținut

Medicul erou Cătălin Denciu s-a întors acasă. „Belgienii i-au salvat viața. În România nu se știe dacă ar fi supraviețuit”

Medicul erou Cătălin Denciu s-a întors acasă. „Belgienii i-au salvat viața. În România nu se știe dacă ar fi supraviețuit”.

Cătălin Denciu, cunoscut și sub numele de medicul-erou de la Piatra Neamț, s-a întors, în sfârșit, acasă. Incendiul care a cuprins două saloane ATI ale Spitalului din Piatra Neamț,  în luna noiembrie a anului trecut, i-a schimbat complet viața medicului în vârstă de 48 de ani. Dar a fost salvat de colegii din Belgia.

Medicul erou Cătălin Denciu s-a întors acasă

Medicul Cătălin Denciu a ajuns în Spitalul Militar al Reginei Astrid din Belgia cu arsuri grave, după incendiul de toamna trecută de la Spitalul Piatra Neamţ, în timp ce încerca să salveze pacienţii. Drama de la Piatra Neamț a avut un bilanț devastator: cel puțin zece persoane decedate și altele cu arsuri grave. Printre eroii acelei zile a fost și medicul Cătălin Denciu. El a suferit arsuri de gradul doi și trei peste 70% din corpul său.

În luna martie, Cătălin Denciu a vorbit pentru prima oară despre iadul prin care a trecut. Potrivit beldefnews.mil.be, din cauza gravității arsurilor sale, a fost plasat pentru prima dată într-o comă artificială timp de trei săptămâni. Pentru a ajunge să se miște, să facă primii pași și să spere că viața sa va fi din nou una normală, i-au trebuit medicului român trei luni de zile.

„Îmi amintesc că m-am trezit cu o anxietate profundă. Pe 20 ianuarie am fost transferat la unitatea de îngrijire medie. Am reuşit treptat să mă mişc şi să merg din nou. Astăzi pot deja să fac bicicletă. Ridurile brațelor mele sunt încă dificile, așa că urmez o mulțime de ședințe cu kinetoterapeuții, pentru a învăța să-mi mișc coatele din nou.

Reabilitarea este departe de a fi terminată, dar știu că trebuie să dau totul pentru a mă simți din nou mai bine. Voi continua să lucrez pentru a reuși”​​, a declarat Cătălin Denciu pentru sursa citată. 

Belgienii i-au salvat viața. În România nu se știe dacă ar fi supraviețuit

Astăzi, la jumătate de an de la dramatica întâmplare, medicul Cătălin Denciu, declarat Eroului Anului 2020 în Belgia, s-a întors acasă, în România. Specialiștii belgieni i-au refăcut lui Denciu țesuturile distruse și, la un moment dat, l-au și detubat. În toată această perioadă, lângă el s-a aflat soția sa, Alina, tot medic la Spitalul din Piatra Neamț, dar ginecolog.

Din fericire, Cătălin Denciu s-a întors acasă, în Piatra Neamț, unde a sărbătorit Paștele alături de familie.

„Cu puțin timp îninate de Paște, a primit vestea că poate fi externat. Și nu este o extrenare de moment, un fel de învoire medicală, ci una definitivă. Pentru că starea sănătății lui este bună în acest moment. Poate să meargă și să mănânce singur. Recuperarea lui este aproape completă.

Mai tebuie doar să facă anumite terapii de recuperare motorie, pentru a recăpăta într-o proproție cât mai mare, chiar completă, flexibilitatea articulațiilor. Și, foarte important, mental este extrem de bine. Belgienii i-au salvat viața, i-au dăruit una nouă, ținând cont de starea în care a ajuns la ei. În România nu se știe dacă ar fi supraviețuit.

Așa, Cătălin a putut veni acasă, la Piatra Neamț, pentru a sărbători Paștele. A ciocnit creștinește un ou, a stat la masă cu familia lui după atâtea luni de suferință. Amândoi sunt epuizați după atâta efort și suferință. Și încă lupta nu e încheiată, chiar dacă recuperarea este una extraordinară”, au povestit apropiați ai familiei lui Cătălin Denciu, potrivit evz.ro.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: