Menținerea intestinului fericit este cheia pentru a avea un creier sănătos. Iată ce puteți face chiar acum!

Când vine vorba de echilibrul delicat al corpului nostru, există încă multe lucruri pe care nu le știm și se pare că oamenii de știință descoperă întotdeauna noi conexiuni cu implicații noi pentru modul în care gestionăm lucruri precum dietele noastre și cantitatea și gradul în care exercițiu.

În ultimii ani, au existat o serie de noi studii care explorează legătura dintre intestinul nostru – adică sistemul nostru digestiv – și creierul nostru.

„De la mijlocul până la sfârșitul anilor 1900, cercetările care examinează biologia stresului și impactul acestuia asupra sănătății umane au descoperit legături clare între răspunsul la stres  și funcția intestinului”, explică un cercetător în revista Cerebrum.

Bacterii bune și rele

Intestinul conține un întreg ecosistem de microorganisme – bacterii vii care prosperă în mediul tractului digestiv. Dar nu toate aceste bacterii sunt prietenoase. La fel cum o grădină conține buruieni care concurează cu florile pentru spațiu, bacteriile bune și rele concurează pentru spațiul din intestinul tău.

Bacteriile bune includ clostridum butyricum, care produc acizi grași importanți și sunt benefici pentru cei cu boli inflamatorii intestinale; bifidobacterii, care modulează răspunsurile imune și produc vitamine; și lactobacili, care produc vitamine și minerale, sporesc imunitatea și protejează împotriva agenților cancerigeni.

Bacteriile rele includ enterococcus faecalis, o sursă comună de infecție post-chirurgicală; campylobacter, care provoacă infecții prin ingestia de alimente contaminate, cum ar fi puiul nepreparat; și clostridium difficile, care provoacă cele mai multe daune după o rundă de antibiotice.

Menținerea unui intestin sănătos poate fi dificilă, dar este de o importanță vitală. Un mediu intestinal sănătos nu numai că stimulează procesul digestiv și ajută la absorbția nutrienților, ci previne și dezvoltarea bacteriilor dăunătoare și patogene.

Menținerea unui intestin sănătos
Pentru a promova sănătatea digestivă, este important să mâncați lucrurile potrivite. Atât probioticele cât și prebiotice încurajează un stomac sănătos.

1. Mănâncă alimente bogate în probiotice

Probioticele sunt alimente lacto-fermentate care conțin bacterii bune vii. Sunt digerate relativ ușor, inclusiv alimente precum varza murată, miso, tempeh, iaurt, chefir, kimchi și kombucha.

2. Adăugați fibre prebiotice în dietă

Prebioticele sunt carbohidrați fermentați selectiv. Ele hrănesc creșterea bacteriilor bune și, spre deosebire de probiotice, nu sunt la fel de ușor de digerat, ceea ce înseamnă că ajung până la nivelul intestinului inferior. Acestea includ alimente precum rădăcina de cicoare, anghinare, păpădie, usturoi, sparanghel și praz.

3. Exercițiu regulat

Un alt factor cheie în menținerea sănătății intestinului este exercițiul regulat. Exercițiile fizice ușoare, cum ar fi yoga, s-au dovedit a îmbunătăți sănătatea intestinelor la persoanele cu sindrom de colon iritabil sau IBS.

4. Evitați alimentele bogate în pesticide

Glifosat sau Roundup, care este folosit abundent la anumite culturi. S-a constatat că expunerea la acest produs chimic periculos modifică microbiomul uman.

5. Reduceți consumul de HFCS

Cel mai mult găsit în alimentele foarte procesate, siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză (HFCS) și zahărul trebuie evitate pe cât posibil. Aceste două tipuri de îndulcitori duc la creșterea bacteriilor rele, cum ar fi ciupercile și drojdia.

Încercați să limitați cantitatea de zahăr rafinat și procesat din dieta dumneavoastră.

6. Evitați antibioticele inutile

Utilizati antibioticele doar în situații extrem.  Această clasă de medicamente nu discerne între bacteriile bune și cele rele.

Utilizarea antibioticelor vă poate schimba microbiomul, promovând grupuri neprietenoase de bacterii, cum ar fi Firmicutes. Firmicutele cresc riscul de obezitate.

 

 

Recent Posts

CADOU de la stat 3000 de lei tuturor românilor care îndeplinesc această condiție

Statul oferă până la 3000 de lei tuturor românilor care îndeplinesc această condiție. Suma de…

6 minute ago

ANM dă alerta: România, lovită de un CICLON puternic! PROGNOZA detaliată până pe 15 mai

Meteorologii anunţă că România va fi afectată de un ciclon putermic, iar vremea va fi…

36 de minute ago

“FARFURIA sănătăţii”, de la Harvard. 5 principii de bază pentru o dietă sănătoasă

Experții de la Harvard oferă o serie de recomandări pentru construirea unei diete sănătoase și…

56 de minute ago

Boala contagioasă care face ravagii în Europa

Autorităţile medicale din mai multe state  europene sunt în alertă din cauza unei boli infecto-contagioase…

o oră ago

Când durerile articulare ar putea ascunde un cancer? Legătura mortală dintre simptomele reumatice și tumori

În mod regretabil, apar situații înșelătoare în care specialiștii în reumatologie tratează pacienți care suferă…

2 ore ago

Florin Piersic transferat la o clinică privată

Florin Piersic va fi transferat la o clinică privată, după care va fi dus la…

2 ore ago

Citeste si: