Sari la conținut

Mersul pe jos nu face doar piciorul frumos. 10 minute de plimbare  în fiecare zi ar putea fi SECRETUL unei vieți lungi

Mers pe jos
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Mersul pe jos nu face doar piciorul frumos. 10 minute de plimbare  în fiecare zi ar putea fi SECRETUL unei vieți lungi

O plimbare cu putere de 10 minute în fiecare zi ar putea adăuga ani la viața ta? Un studiu recent efectuat pe aproape 5.000 de adulți în vârstă a constatat că decesele au scăzut odată cu creșterea activității fizice.

Mersul pe jos nu face doar piciorul frumos. 10 minute de plimbare  în fiecare zi ar putea fi SECRETUL unei vieți lungi

Doar 10, 20 sau 30 de minute de exercițiu suplimentar pe zi au redus ratele anuale de mortalitate cu șapte, 13 și, respectiv, 17%. Cercetarea se bazează pe americani cu vârsta cuprinsă între 40 și 85 de ani care au purtat accelerometre în talie timp de o săptămână.

„Beneficiul potențial pentru sănătatea publică a modificării activității fizice zilnice cu o cantitate gestionabilă nu este încă cunoscut. În acest studiu, am folosit măsurători ale accelerometrului pentru a examina asocierea dintre activitatea fizică și mortalitatea într-un eșantion bazat pe populație de adulți din SUA”, scriu autorii în lucrarea lor, publicată în JAMA Internal Medicine.

„Aceste constatări sprijină implementarea de strategii bazate pe dovezi pentru a îmbunătăți activitatea fizică pentru adulți și, eventual, a reduce decesele.”

Studiul arată că adăugarea a 10 minute de activitate fizică în fiecare zi a dus la aproximativ 111.174 de decese prevenite pe an. Nu este surprinzător, cu cât mai multă activitate fizică, cu atât sunt prevenite mai multe decese. Numărul aproape s-a dublat și s-a triplat la 209.459 și, respectiv, 367.037, timp de 20 și 30 de minute.

Rezultate similare au fost observate pentru bărbați și femei, inclusiv pentru cei din toate mediile etnice.

Număr substanțial de decese ar putea fi prevenit anual prin creșterea nivelului populației de activitate fizică

Voluntarii au fost urmăriți în medie zece ani, timp în care au avut loc 1.165 de decese. Cercetătorii au folosit o tehnică statistică numită PAF (population attributable fraction (PAF), care a estimat proporția care ar fi putut fi prevenită anual cu creșteri modeste ale activității fizice moderate până la viguroase (MVPA).

Pentru adulții sănătoși, medicii recomandă cel puțin 150 de minute de activitate sau, respectiv, 75 de minute de activitate aerobă moderată sau viguroasă, pe săptămână.

„Studiile anterioare sugerează că un număr substanțial de decese ar putea fi prevenit anual prin creșterea nivelului populației de activitate fizică”, se spune în lucrare. „Cu toate acestea, estimările anterioare s-au bazat pe eșantioane de confort, au folosit date despre activitate fizică auto-raportată și au presupus creșteri relativ mari ale nivelurilor de inactivitate – de exemplu, mai mult de 30 de minute pe zi.”

Exercițiile fizice ajută oamenii să slăbească, desigur, scăzând riscul de boli cardiovasculare, diabet și unele tipuri de cancer.

De asemenea, protejează împotriva demenței prin creșterea fluxului de sânge către creier.

„Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care estimează numărul de decese care pot fi prevenite prin activitate fizică, folosind măsurători bazate pe accelerometru în rândul adulților din SUA, recunoscând totodată că creșterea activității ar putea să nu fie posibilă pentru toată lumea”, notează autorii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel