Sari la conținut

Metapneumovirusul uman, noul virus ucigaș.  Simptomele pot fi confundate cu gripa sau Covid

virus
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Metapneumovirusul uman, noul virus ucigaș.  Simptomele pot fi confundate cu gripa sau Covid

Cazurile de HMPV au crescut în această primăvară, umplând spitalele și unitățile medicale. Medicii trag un semnal de alarmă în legătură cu acest nou virus ucigaș care se răspândește cu rapiditate.

Metapneumovirusul uman (HMPV) este un virus respirator care a fost identificat pentru prima dată în 2020. Are capacitatea de a infecta oameni din toate grupele de vârstă, cu o prevalență mai mare în rândul copiilor mici, adulților mai în vârstă și celor cu un sistem imunitar slăbit.

Metapneumovirusul uman, noul virus ucigaș

Clasificat în familia Pneumoviridae, HMPV este responsabil pentru cauzarea unei game de simptome respiratorii. 

Aproximativ 11% dintre probele testate au fost pozitive pentru HMPV, ceea ce este cu aproximativ 36% mai mare decât rata medie de pozitivitate a testului în timpul vârfului sezonier pre-pandemic de 7%.

Situația poate escalada într-o stare gravă, deoarece un număr semnificativ de cazuri de HMPV trec neobservate din cauza persoanelor care nu își recunosc simptomele. Testarea insuficientă și lipsa disponibilității vaccinării contribuie și mai mult la situație, potrivit CNN.

HMPV poate fi transmis la oameni prin secreții respiratorii de la tuse și strănut, precum și prin contact personal apropiat, cum ar fi atingerea sau strângerea mâinii.

Este a doua cea mai răspândită cauză de infecții respiratorii la copii după RSV (virusul sincițial respirator). De fapt, datele dintr-o perioadă de patru ani au arătat că HMPV a dus la un număr similar de spitalizări atât în rândul copiilor, cât și al adulților în vârstă, comparativ cu RSV.

Virusul seamănă foarte mult cu metapneumovirusul aviar, care infectează păsările. Oamenii de știință cred că virusul a sărit probabil de la păsări la oameni și a evoluat de acolo.

Îngrijorător este faptul că majoritatea oamenilor care se îmbolnăvesc de HMPV habar nu au, deoarece testele în afara spitalelor sunt rare.

  • Tuse
  • Nas curgător
  • Congestie nazala
  • Durere de gât
  • Febră

În cazuri mai severe, pacienții pot prezenta:

  • respirație șuierătoare,
  • dificultăți de respirație,
  • crize de astm.

Pot apărea și infecții respiratorii secundare, cum ar fi bronșiolita, bronșita sau pneumonia, care necesită îngrijiri medicale suplimentare.

 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel