Sari la conținut

Roz, galben, maro, negru: ce spune culoarea flegmei despre sănătatea ta. Atenție, culoarea roșie e cea mai periculoasă!

Roșu, roz, galben, maro, negru: Ce spune culoarea flegmei despre sănătatea ta.

Am intrat deja în lunile reci ale anului. Pe lângă bucuria sărbătorilor de iarnă, momentele de leneveală pe canapea și savurarea unei cane de ciocolată caldă, vremea rece a adus cu sine și dureri de gât, tuse, răceală și nasul care curge.

Prin urmare, nu toate rezultatele iernii sunt binevenite, iar în perioada Covid, incidența răcelii și a gripei a crescut.

Și, în ciuda faptului că este un lucru neplăcut pe care nimeni nu și-ar dori să-l vadă, se recomandă să fiți atenți la culoarea flegmei și a mucusului, deoarece aceasta ar putea oferi indicii despre starea de sănătate și chiar despre riscul de infecții respiratorii.

Un nas care curge, tuse sau durere în gât indică faptul că organismul încearcă să lupte cu o infecție sau o boală – dar culoarea flegmei este cea care indică de ce boală ar putea suferi.

În primul rând, este important să știți că a avea mucus nu este chiar atât de rău – este de fapt util pentru organism, deoarece ajută la menținerea umezelii căilor nazale, plămânilor și căilor respiratorii și transportă celule imunitare și anticorpi pentru a lupta împotriva infecțiilor.

Ce spune culoarea flegmei despre sănătate?

  • Alb

Flegma albă este mai groasă și nu este opac ca mucusul limpede. Înseamnă că țesuturile din nas s-au umflat, astfel încât mucusul nu se poate mișca la fel de repede cum ar putea de obicei. Devine tulbure, lăptoasă și mai groasă din cauza umidității scăzute. Poate fi indicativ de bronșită sau sinusuri congestionate.

  • Clar

Mucusul limpede este cel mai sănătos tip – înseamnă că căile nazale nu luptă împotriva frigului și că anticorpii, apa, proteinele și enzimele mențin tractul respirator umed.

  • Galben

Mucusul de culoare galbenă, de consistență groasă, care este și el întunecat, poate însemna o infecție virală sau bacteriană. Mucusul poate fi prezent în tractul respirator inferior sau în sinusuri – devine verde atunci când celulele albe din sânge încearcă să lupte împotriva infecției.

  • Roșu

Flegma roșie este cea mai mare cauză de îngrijorare – tusea cu sânge roșu aprins ar putea veni din plămâni și ar putea însemna o infecție în piept sau o tumoră pulmonară. Dacă observați acest lucru, se recomandă să consultați urgent un medic.

  • Roz

Flegmul de culoare roz ar putea însemna că există lichid în plămâni cunoscut sub numele de edem pulmonar – persoanele cu această afecțiune ar putea elibera mucus spumos. De asemenea, poate duce la dificultăți de respirație sau uneori la insuficiență cardiacă.

  • Negru

Flegma neagră poate fi cauzată de inhalarea murdăriei sau a prafului. Fumatul poate provoca dungi negre în mucus.

  • Maro

Mucusul brun este probabil să apară la persoanele care fumează. Poate fi cauzată de sânge uscat sau sângerări nazale sau de la strângerea grosieră a nasului. Mucusul maro poate proveni din inhalarea fumului de la un incendiu sau de la poluarea aerului. Ar putea fi, de asemenea, un semn de pneumonie. Dacă observați, consultați cu prioritate un medic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel