Sari la conținut

Metoda simplă prin care îți poți recăpăta mirosul, după infecție. Funcționează și în cazul persoanelor care au mirosul alterat, modificat

Din cuprinsul articolului

Pierderea mirosului este un simptom care poate însoți diferite afecțiuni. Cu toate acestea, în contextul pandemic actual, pierderea mirosului (anosmia) este un simptom specific infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul raportează acest simptom. Acesta apare în timpul infecției propriu-zise, însă poate persista chiar și luni de la vindecare.

Mulți pacienți susțin că își pierd mirosul complet, în timp ce alte persoane susțin că mirosul lor este modificat, alterat. În ce sens? Ei susțin că anumite arome nu mai au același miros sau, dimpotrivă, un miros cu totul respingător.

Pentru că mirosul este un simț elementar, multe persoane au vrut să știe dacă este posibil să îl recupereze imediat și cum.

Acest simț se va reface în timp, susțin specialiștii. Cu toate acestea, se pare, există anumite metode cu ajutorul cărora poți antrena acest simț ți îl poți recupera mai repede.

Cum îți recuperezi mirosul post-COVID?

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie o metodă eficientă prin care îți vei putea recăpăta mirosul, după COVID.

„Mirosul se poate antrena precum un mușchi.

După infecția cu Covid unele persoane au rămas, temporar sau definitiv, cu anosmie (pierderea mirosului) sau parosmie (miros modificat, alterat). Vestea bună este că mirosul poate fi restaurat la peste 30% dintre indivizi prin exerciții simple, de antrenament regulat al receptorilor olfactivi.

Care este metoda/protocolul? Se bazează pe folosirea uleiurilor esențiale, ce stimulează mirosurile de bază. Este vorba de exerciții de mirosit/adulmecat efectuate de 2 ori pe zi (dimineața și seara), câte 5 minute timp de 12 săptămâni (3 luni).

Se folosesc 5 esențe: lămâie, cuișoare, trandafir, eucalipt și mentă. În primă fază se miroase “orbește”, fără să știi care este uleiul esențial din sticluță, obiectivul fiind să încerci să-l identifici. În a doua etapă se reiau cele 5 arome, de data asta știind ce miroși, iar exercițiu constă în a încerca să memorezi mirosul, să-l “înveți”.

Iată încă o dovadă că suntem capabili să învățăm la orice vârstă și în orice situație…cu condiția să fim perseverenți”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel