Sari la conținut

Metode de tratament pentru transpirația excesivă

Hiperhidroza sau transpiraţia excesivă este o problemă care afectează peste 5% din populaţie, la nivel mondial. Deşi nu este periculoasă, este stânjenitoare şi scade calitatea vieţii.

În plus, umezeala permanentă a pielii favorizează apariţia negilor şi infecţiile cu fungi, mai ales în zona tălpilor.

Transpiraţia patologică apare de regulă după vârsta de 13 ani şi se manifestă cu precădere în zona axilei, palmelor şi tălpilor.

Este consecinţa unei activităţi intense a glandelor sudoripare, ale cărei cauze nu se cunosc încă. În aceste cazuri, glandele sudoripare sunt normale ca mărime şi formă, ceea ce îi detremină pe specialişti să o pună pe seama semnalelor transmise de creier. Deşi nu este cauzată de anxietate, poate fi exacerbată în condiţii de stres”, explică Mihaela Leventer, medic dermatolog.

Persoanele care suferă de hiperhidroză transpiră atât la căldură, cât şi la frig, cu precădere în timpul zilei, când activitatea fizică este crescută. Boala nu se vindecă spontan şi trebuie tratată la dermatolog.

Cele două metode moderne de tratament sunt injectarea cu toxina botulinică şi operaţia de aspirare sau chiuretare a glandelor sudoripare din zona axilei.

Tratamentul cu toxina botulinică este disponibil la noi în ţară din 1998. Botoxul se injectează în zonele problematice, care au fost anesteziate în prealabil, cu cremă sau intravenos, în funcţie de sensibilitatea pacientului. Efectul intervenţiei se vede după cinci zile. „Rezultatul se menţine între trei şi şase luni, de la caz la caz. Durata tratamentului este cu atât mai mică cu cât persoana este mai activă. În plus, s-a observat că la mâna dreaptă botoxul îşi pierde mai repede efectul, fiind mai folosită decât mâna stângă de dreptaci”, adaugă dermatologul Mihaela Leventer.

Cei care vor rezultate definitive pot opta pentru chiuretarea şi aspirarea glandelor sudoripare în urma căreia transpiraţia e redusă în proporţie de 80%, pe viaţă. Varianta veche a operaţiei presupunea secţionarea nervului limfatic, însă pacienţii se confruntau cu transpiraţie compensatorie, la nivelul trunchiului. Singura neplăcere în cazul noilor operaţii e pierderea inegală a pilozităţii axiale.

E o intervenţie uşoară, fără riscuri şi se face după ce zona a fost în prealabil anesteziată. Pacientul poate pleca acasă într- o oră , iar rezultatele încep să apară imediat după ce sunt scoase pansamentele. Vindecara nu durează mai mult de o săptămână”, adaugă medicul Mihaela Leventer.

Cei mai mulţi pacienţi aleg însă botoxul şi pentru că operaţia nu combate decât transpiraţia axilară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.