Sari la conținut

Mierea adevărată este cel mai puternic medicament al naturii! Cum o alegem și cum o deosebim de cea falsificată

mierea, mai bună decât antibioticele
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Mierea vindecă tusea și răcelile

Apicultorii trăiesc mult și sunt sănătoși și la bătrânețe. S-a crezut mult timp că se datorează înțepăturilor de albine, lăptișorului de matcă sau altor produse din stup.

Cercetările au dovedit că mierea este factorul cel mai important pentru longevitate și sănătate, când este vorba de produsele apicole, spune Virgil Virgilsen, tehnolog industria alimentară.

Mierea adevărată este medicament adevărat. Contează enorm cum este obținută și cum este manipulată după scurgerea din fagure. Este important ca mierea să nu fie încălzită, căci își pierde din proprietăți și chiar devine dăunătoare, potrivit specialistului.

Mierea dizolvă plasticul mult mai mult decât apa, se găsesc de zeci de mii de ori mai multe particule de plastic în mierea ambalată în plastic, decât în apa la PET-uri. Nu cumpărați niciodată miere în plastic, de fapt nu cumpărați nimic ambalat în plastic!

 

Apoi mierea este sensibilă la lumină. Nu cumpărați miere de pe marginea drumului. Acei producători care stau cu mierea ambalată în PET-uri pe o tarabă în soare, făceți-vă că nu-i vedeți!

În anii 60-90 industria laptelui folosea canistre mari din aluminiu. Apoi s-au dovedit otrăvitoare, aluminiul este nociv în cantităti foarte mici, acele canistre au ajuns pe mâna apicultorilor și le păstrează până astăzi pentru depozitarea mierii.

Mierea poate fi falsificată cu zahăr invertit, direct prin amestecare, sau indirect prin hrănirea albinelor cu sirop de zahăr. Eu unul merg la unul dintre apicultorii care îi cunosc, în zilele de recoltare, cu un borcan de murături, pe care îl pun la centrifugă, examinez fagurii care se storc și cumpăr 10-15 kg de miere, să-mi ajungă tot anul. Dacă mai am nevoie ulterior, cumpăr doar rame cu faguri căpăciți. Ori că este vorba de înșelătorie, ori că este vorba de prostie, sunt șanse mari ca mierea cumpărată să nu fie chiar bună. Cine vrea miere adevărată, trebuie să aibă o relație apropiată cu apicultorii și să se implice direct la recoltarea ei, conchide specialistul Virgil Virgilsen.

Mierea de calitate este aceea care se cristalizează după câteva saptamâni de la recoltare, în timp ce mierea falsificată este fluidă. Toate sortimentele de miere autohtone se cristalizează într-un interval de timp cuprins între o lună și 3 luni, cu excepția mierii de salcâm și de mană care se cristalizează în 10-14 luni de la recoltare, potrivit Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Cristalizarea mierii în timp este un proces natural.În concluzie, ne putem feri de falsuri atunci când cumpărăm miere cristalizată sau imediat după ce a fost recoltată, doar dacă sursa este una de încredere, care nu a folosit adaosuri gen sirop de zahăr, melasă și dextroză. Mierea falsificată nu se cristalizează! Falsificarea mierii se realizează cu apă, glicerină, zahăr, glucoză, dextroză, melasă, amidon, arome, coloranți, îndulcitori sintetici și conservanți. Consumul constant de miere falsificată crează disconfort care se manifestă prin dureri de cap, amețeală, balonare, greață.

Când mierea se falsifică cu glicerină, zahăr, glucoză, dextroză, melasă și amidon poate duce la apariția unor afecțiuni medicale cronice, cum ar fi: boli cardiovasculare, boli neorologice (Alzheimer, Parkinson, epilepsie, scleroză multiplă) și diabet când falsificarea acestui produs se face cu arome, coloranți, îndulcitori sintetici și conservanți. Le recomand consumatorilor să cumpere miere ecologică din magazine în care se vând numai produse de acest tip. Mierea ECO nu este procesată termic, deci își păstrează enzimele și nu conține reziduuri de pesticide și de antibiotice. Prețul mierii ECO este dublu față de cel al mierii necertificate. Mierea se păstrează în recipiente de sticlă, închise ermetic, la loc uscat și răcoros, ferit de razele soarelui. Caracteristicile senzoriale ale mierii de albine (culoare, miros, gust și consistență) depind de tipul florii de la care provine. De exemplu: mierea de salcâm are o culoare galben deschis. Mierea polifloră are o culoare galben roșcată, în timp ce mierea de mană are o culoare brună închis până la neagră cu reflexe verzui, potrivit Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: