Mihaela Bilic: Acesta este, de departe, alimentul ideal și în post și în slăbit

Dr. Mihaela Bilic, a explicat, pentru Doctorul Zilei, de ce e bine să mâncăm, în timpul postului, alimente precum ciorva și ghiveciul de legume.  Postul Paștelui sau Postul Mare, aşa cum este cunoscut de către toţi credincioşii ţine 48 de zile și este cel mai aspru, din punct de vedere alimentar. În ceea ce privește alimentația, Postul înseamnă renunțarea la carne, brânză şi ouă, adică proteine de origine animală. În plus, Postul e un exercițiu de voință în care trebuie să ne detașăm de plăcerile vieții de zi cu zi și să fim mai spirituali.

Te-ar mai interesa: Predicții Cristina Demetrescu: România, transformă...

”Cea mai mare putere sațiogenă o au proteinele, iar în post nu avem proteine pure. Când mâncăm un ou sau o bucată de carne, avem numai proteine, niciun gram de carbohidrați, însă când postim, proteine vegetale găsim doar în leguminoase: fasole, mazăre, linte, năut, soia.

Din păcate, acestea vin la pachet cu carbohidrații, adică avem undeva între 10-20 la sută proteine, dar avem si carbohidrați. Puterea lor sațiogenă este mai mică, așa că avem tendința să punem și niște pâine lângă”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, pentru Doctorul Zilei.

Dacă vrem să postim și să fim sătui, pierdem esența Postului

Dacă o farfurie ideală este compusă dintr-un sfert de proteine adică ouă sau carne sau brânză, un sfert de carbohidrați (paste, orez, cartofi, pâine) și o jumătate de legume, în timpul postului avem tendința să dublăm sau chiar să triplăm cantitatea de carbodrați și să ajungem să avem în farfuria noastră trei sferturi de carbohidrați și un sfert de proteine.

Te-ar mai interesa: Ce este cancerul rectal și cum se diferențiază de ...

”Bucățica de carne, pește sau brânză altfel satură, dar Postul trebuie să fie un exercițiu de voință și esența lui este disconfortul și foamea, trebuie să fie un fel de încercare, de întoarcere la sine și de trecere a plăcerilor vieții pe planul doi. Dacă vrem să postim și să fim sătui, pierdem esența Postului”, a adăugat. Dr. Mihaela Bilic.

Alimentul ideal și în post, și pentru slăbit

Dacă vrem să ținem Post și să avem și burta plină, cu siguranță ne vom trezi cu kilograme în plus, potrivit nutriționistului. Așa că atunci când hotărâm să postim trebuie să ne asumăm foamea, iar ispitele alimentare nu vor mai fi așa puternice. În această perioadă e indicat să mâncăm mai multe legume, să gătim cu sos de roșii, să facem mâncăruri la cuptor pentru că nu conțin atât de mult ulei; să mâncăm ciorbe și să evităm produsele de post din magazine.

Te-ar mai interesa: Avertismentul experților: Cea mai mortală boală in...

”Foarte multă lume ține post demonstrativ sau ca să slăbească, lucru care e profund greșit. Eu aș spune să ne întoarcem la ciorbă care este, de departe, alimentul ideal și în post și în slăbit. Este cel mai bogat în apă, avem câteva bucățele de orez sau cartof dar faptul că e diluat în multă apă umple stomacul și e sățios și spornic. Putem mânca liniștiți ciorbă și ghiveci călugăresc. Dacă mâncăm, în schimb, zacusă sau tot felul de lucruri care se mănâncă și pe pâine, e greu să nu te îngași”, a mai spus dr. Bilic.

Te-ar mai interesa: Semnul de cancer esofagian care apare după masă. A...