Categories: Ştiri sănătate

Mihaela Bilic: Apa cu arome e suc, nu apă! Nu vă lăsați păcăliți de etichetă

Din cuprinsul articolului

De-a lungul timpului, mulți oameni și-au schimbat modul în care își gestionează aportul zilnic de apă. Adăugarea de aromă în apă se poate face în mod artificial și natural.

Apa aromatizată artificial aduce puține sau niciun beneficiu și va avea efecte negative asupra organismului, în timp ce apa aromatizată natural poate contribui la stimularea sistemului nostru imunitar, având în vedere numeroasele sale substanțe nutritive, vitamine și minerale.

Mihaela Bilic, medic nutriționist, atrage atenția pe pagina sa de socializare că apa cu arome nu ar trebui consumată pe post de apă și nu trebuie să vă lăsați păcăliți de etichetă.

Apa cu arome e suc, nu apă!!

Dacă ar fi să luăm o după definiție, apa este acest lichid vital fără de care viața nu ar exista. Și prin definiție este incoloră, inodoră și insipidă adică nu are culoare, miros și gust. Orice lichid care are adaos de zahăr, suc de fructe sau orice alt colorant nu mai este apă!

Și la capitolul calorii lucrurile sunt foarte clare: apa este singurul element alimentar cu zero calorii, restul de lichide au aport caloric variabil de la 3-5 cal/100ml pentru ceai și cafea până la 45-60 cal/100ml pentru sucuri. Putem să considerăm că apa în care am pus felii de castravete, de lămâie sau frunze de mentă este o apă aromatizată cu valoare calorică nesemnificativă.

Există și în comerț diferite ape cu arome pe care însă nu trebuie să le numim apă, ci limonadă! Conținutul lor de zahăr este mai mic decât în sucuri (aprox 20cal/100ml), deci seamănă cu un ice tea (ceai rece).

Nu vă lăsați păcăliți de etichetă

Nu vă lăsați păcăliți de etichetă și nu le consumați pe post de apă, indiferent dacă agentul de îndulcire folosit este zahărul, siropul de glucoză-fructoză, siropul de agave, de arțar sau mierea. Un pahar de astfel de băutură răcoritoare conține 2-3 lingurițe de zahăr, la fel ca și o limonadă făcută în casă. Și nu, nu există un zahăr mai sănătos decât altul!

Caloriile din lichide nu produc satisfacție la nivelul creierului, nu sunt percepute ca desert. Dacă aveți poftă de ceva dulce, mai bine 2-3 lingurițe de prăjitură, completate cu un pahar de apă. Iar dacă vreți o apă aromatizată alegeți varianta cu îndulcitori și fără calorii sau puneți câteva felii de fructe proaspete în apa naturală. E sănătos și arată și frumos!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Recent Posts

7 stâlpi ai sănătăţii creierului. Secretul longevităţii, dezvăluit de un neurochirurg celebru

Celebrul neurochirurg Leon Dănăilă, în vârstă de 90 de ani, continuă să își facă profesia…

15 minute ago

Seniorii care vor primi 1500 de lei în plus la pensie. Ministrul Muncii: „este clar stipulat în lege”

Recalcularea pensiilor îi ține în suspans pe seniorii țării, care vor afla abia la 1…

46 de minute ago

CADOU de la stat 3000 de lei tuturor românilor care îndeplinesc această condiție

Statul oferă până la 3000 de lei tuturor românilor care îndeplinesc această condiție. Suma de…

2 ore ago

ANM dă alerta: România, lovită de un CICLON puternic! PROGNOZA detaliată până pe 15 mai

Meteorologii anunţă că România va fi afectată de un ciclon putermic, iar vremea va fi…

2 ore ago

“FARFURIA sănătăţii”, de la Harvard. 5 principii de bază pentru o dietă sănătoasă

Experții de la Harvard oferă o serie de recomandări pentru construirea unei diete sănătoase și…

3 ore ago

Citeste si: