sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Mihaela Bilic, expert al domeniului medical și medic nutriționist, explică posibila asociere dintre obiceiurile alimentare și comportamentul oamenilor.  Se pare că specialiștii în neuroștiințe analizează legătura dintre aceste două aspecte. Cum poate fi comportamenul influențat de alimentație?

Mihaela Bilic, renumitul medic nutriționist, explică modalitatea prin care deprinderile alimentare pot avea o legătură cu starea noastră de spirit și modul în care acționăm. Aceasta adresează curiozitatea medicală pe pagina sa de Facebook și explică într-o postare cum este comportamentul influențat de alimentație.

Alimentația ne influențează comportamentul?

„Se pare că da, cel puțin asta spun specialiștii în neuroștiințe. Să știe că din creierul uman, dacă dăm laoparte apa, rămâne o structură formată preponderent din grăsime (peste 90%). Nu doar compoziția lui, ci și funcționarea sistemului nervos este dependentă de grăsime. Culmea este că NU zahărul ne hrănește mintea (doar o anesteziază), ci proteinele și grăsimea din alimente.
Contează nu numai să mâncăm grăsimi, ci și tipul de grăsimi pe care îl consumăm. Interesant este că nu doar sănătatea și forma fizică sunt influențate de alimentație, ci și comportamentul în viața de zi cu zi. Cercetătorii spun că o dietă săracă în grăsimi esențiale Omega 3 ne face să stăm în umbră: nu avem inițiativă, nu ne implicăm, nu luăm decizii- cu alte cuvinte suntem “șterși”…simpli spectatori ai existenței noastre.
Atenție însă, Omega 3 cu eficiență crescută pentru organism îl putem lua doar din produsele de origine animală, adică tot peștele gras e de bază!
 Persoanele care au o dietă bogată în proteine (carne, pește, ouă, brânză) și cu un conținut scăzut de zahăr se pare că au un comportament calm și tolerant, dau dovadă de răbdare și înțelegere. La polul opus, cei care consumă puține proteine și pun accentul mai mult pe zahăr și dulciuri, au tendința să fie agresivi, vehemenți, cu un ego puternic și se erijează frecvent în “apărători ai dreptății”
Poate că aceste observații sunt simple coincidente, e greu de crezut că alimentația ne poate influența determinant comportamentul și caracterul. Însă un lucru e sigur, nu putem avea decât beneficii dacă consumăm mai puțin zahăr și mai multe grăsimi Omega 3 Dar recunosc că aș fi fericită să mă trezesc într-o lume devenită brusc tolerantă și calmă, chiar dacă asta ar presupune o revoluție alimentară”, a declarat Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private