duminică, octombrie 24, 2021

Mihaela Bilic a explicat beneficiile uimitoare ale unuia dintre cei mai valoroși antioxidanți pentru sănătate.

Și acesta se regăsește din plin în legumele verii, iar curiozitatea vine din faptul că

legumele delicioase sunt mai valoroase gătite, lucru mai puțin întâlnit. În general, proprietățile legumelor se păstrează atunci când le consumăm crude.

Mihaela Bilic ne arată cum de este diferit, în acest caz. Iată ce spune medicul nutriționist.

Roșiile sunt mai “valoroase” gătite, decât crude. Am putea considera roșia ca fiind leguma preferată a românilor. Însă știați că valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită?

Roșia conține licopen, acel antioxidant valoros din familia carotenoidelor. Ei bine, licopenul se absoarbe mai eficient în prezența grăsimilor, fiind un pigment liposolubil; în plus

el se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure- deci la cratiță cu ele, cu un strop de ulei!

Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nici nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare). Însă concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă. Prin gătit este distrusă o mică parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele (potasiu, magneziu) și fibrele nu suferă nicio modificare.

În 1995 cei de la Harvard au publicat un studiu care arăta scăderea

cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumau sos tomat din belșug (80g/zi). Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei care au un aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.

Între timp licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii. Așa că dacă vă trebuia un argument pentru consumul de tocănițe, paste, supe și mâncăruri cu sos roșu, acum îl aveți, conchide medicul nutriționist.

Ultimele stiri